Kreditkort

Vanlige spørsmål og svar

Finn det beste kredittkortet

Hva er et kredittkort?

Et kredittkort er et betalingskort. Det lar deg låne penger, som du kan handle varer og tjenester for, inntil et fastlagt beløp (kredittgrensen). Du kan velge å betale tilbake alt du skylder ved første forfall. Eller dele opp tilbakebetalingen i flere, mindre avdrag.

Kan man få et kredittkort på dagen?

Nei. Det vil si, avgjørelsen om at du kan få et kort eller ikke, tas på kort tid. Ofte samme dag som du søker. Det vil allikevel ta flere arbeidsdager før du får kortet og PIN-koden tilsendt i posten.

Hva er fordelene?

Den største fordelen er at kortet lar deg utsette betalingen. Og at du slipper renter på det utestående beløpet så lenge du betaler tilbake alt du skylder før den rentefrie perioden er over.

Det er andre fordeler også, avhengig av hvilket kort du velger:

  • Du kan få gratis reise- og avbestillingsforsikring.
  • Du kan også få rabatter eller bonuser når du handler.

Hva er en kredittgrense?

Kredittgrensen bestemmer hvor mye penger du kan handle for.

Hvor høy kredittgrense kan jeg få?

Banken bestemmer hvor mye du kan få i kreditt etter at de har fått søknaden din. Den vil, blant annet, se på inntektene og gjelden din før de avgjør kredittgrensen din.

Hva menes med rentefri periode?

Betaler du tilbake alt du skylder kortselskapet i løpet av den rentefrie perioden, unngår du at det blir lagt renter på gjelden. Hvor lang perioden er, varierer. Det normale er et sted mellom 40 og 50 rentefrie dager.

Hvilket kort er best?

Det spørs hva du bruker kortet til. Og hvor rask du er med å betale gjelden din.

Betaler du alltid tilbake alt du skylder, før den rentefrie perioden er over, spiller rentene mindre rolle. Da er det hva du bruker kortet til, og tilleggsfordelene kortet gir deg, som bestemmer hvilket kort som er det beste.

Deler du opp tilbakebetalingen av det utestående over flere måneder, er størrelsen på rentene mye viktigere.

Hvem kan få kredittkort?

Dette varierer. De fleste kortutstederne krever at du er 18 år. Eller eldre. Mange krever også at du er bosatt i Norge, at du har en fast inntekt og at du ikke har betalingsanmerkninger.

Kan man få et kort uten kredittsjekk?

Nei. Alle norske korttilbydere må sjekke kredittverdigheten til alle som søker om kreditt.

Hvor kan jeg bruke kredittkortet?

Kortet kan brukes over alt hvor man aksepterer bruk av kredittkort. De aller fleste nettbutikker aksepterer dem, for eksempel. Men det finnes fysiske butikker som ikke tillater denne betalingsformen.

Hva koster det å bruke et kredittkort?

I utgangspunktet er det gratis å bruke de fleste kortene. Men det finnes unntak. Gebyrer, for eksempel. Her er noen av de vanligste:

  • Uttaksgebyr – Tar du ut penger i minibank med kortet, må du som regel betale gebyr.
  • Vekslingsgebyr – Bruker du kortet i utlandet, kan det komme på et vekslingsgebyr.
  • Årsgebyr – Enkelte kortselskaper tar betalt for retten til å eie et kort.

Så er det rentene. Disse kan utgjøre en betydelig kostnad. Lar du være å betale alt du skylder før den rentefrie perioden er over, legger bankene renter på gjelden. Høye renter. Ofte mange titalls prosent.

Kan jeg ta ut penger i minibank med kortet?

Ja, det kan du. Men vær klar over at du må betale et forholdsvis dyrt gebyr hvis du gjør det. Ofte mange titalls kroner.

Med noen kort kan du også overføre penger til bankkontoen din. Men også her må du betale et gebyr hver gang.

Hvorfor fungerer ikke kortet over alt?

Enkelte butikker aksepterer ikke betaling med kredittkort. Fordi de vil unngå avgiftene de må betale til bankene og kortselskapene.

Noen kort har også en regionsperre som hindrer bruk i enkelte deler av verden. Denne kan du, som regel, oppheve selv på bankens nettsider.

Kan jeg endre kredittgrensen?

Ja, du kan søke banken eller kortselskapet om å heve eller senke kredittgrensen. En senking er ofte ukomplisert. En heving derimot, vil ofte kreve en ny evaluering av økonomien din og en ny kredittsjekk.

Hva er minimumsbeløp?

Minimumsbeløpet er beløpet du må betale på hver regning fra kortselskapet, så lenge du har utestående gjeld. Beløpet er ofte summen av gjeldsrentene samt et lite avdrag.

Betaler du bare minimumsbeløpet over en lengre periode, kan banken gjøre om kredittgjelden din til et vanlig nedbetalingslån.

Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?

Den nominelle renten er den rene renten. Den effektive renten er den nominelle renten pluss andre utgifter, slik som gebyrer og rentekapitalisering.

Det er den effektive renten som avgjør hvor høye de månedlige utgiftene dine blir.

Hvordan tjener bankene penger på kredittkort?

Banker og kortselskaper har i hovedsak tre inntektskilder fra kortene:

  1. Renteinnbetalinger på kredittkortgjeld.
  2. Gebyrer og avgifter
  3. I tillegg må alle selgere som aksepterer betaling med kredittkort betale en avgift til bankene som utsteder kortene.