Liker du å handle varer fra utlandet på nett? Fra 1 januar 2024 har det blitt dyrere å handle på nett, og du må nå betale moms og eventuell toll på alle varer fra utlandet - også for varer under 350 kr.

I 2020 vedtok Stortinget å avvikle 350-kronsersgrensen på utenlandske varer kjøpt på nett, og nå, nesten 4 år senere, har dette tiltaket trådt i kraft. Tidligere hadde varer tilsvarende under 350 kr toll- og merverdiavgiftsfritak, men dette er det nå slutt på. 

Dermed må alle varer som importeres til Norge tolldeklareres eller importeres via VOEC-ordningen (VAT on E-Commerce), ifølge Tolletaten og Skatteetatens felles pressemelding. 

Årsaken til denne endringen kommer av at det er et ønske om å skape større konkurranse likhet mellom de norske og utenlandske nettbutikkene. Deklarasjonsfritaket for varer under 350 kr vil spesielt ramme hardt, da det vil bli en betydelig større belastning for tollmyndighetene og utenlandske nettbutikker. 

Sjekk VOEC-ordningen før du handler

Ønsker du derimot å sjekke om du kan slippe moms og toll, går det an å sjekke om nettbutikken du handler hos er en del av VOEC-ordningen. Denne ordningen ble lansert i 2020 da bortfallet av 350-kroners regelen ble bestemt. 

Ordningen gjør det mulig å kreve inn norsk merverdiavgift i nettbutikken, for så å betale dette direkte til Skatteetaten. For at denne ordningen skal kunne benyttes må nettbutikken være registrert hos skatteetaten i Norge, og man kan da unngå fortolling i Norge. 

Det er nå over 2300 registrerte selskaper i ordningen, og Skatteetaten jobber for å registrere flere nettbutikker fortløpende. 

– Når deklareringsunntaket avvikles ved årsskiftet vil alle varesendinger som ikke omfattes av VOEC bli stoppet for deklarering ved innførsel til Norge, med betaling av merverdiavgift og eventuell toll fra første krone. Speditøren kan også kreve et administrasjonsgebyr, forteller Åge Skår, avdelingsdirektør i Tolletaten. 

Forbrukerrådet: — Risikerer å betale i dyre dommer

Det kan nå være smart å sjekke på forhånd om avgiftene håndteres av nettbutikken når du handler fra utlandet. Selv de billigste varene kan nå bli betydelig dyrere totalt sett, spesielt siden fortollingskostnadene er såpass høye. 

— Forbrukere bør være litt forsiktige med å bestille billige varer fra utlandet, siden de fort kan bli veldig kostbare hvis nettbutikken ikke håndterer avgiftsbetalingen direkte. Det finnes mange useriøse nettbutikker lokalisert langt fra Norge som ikke er tilknyttet til VOEC-ordningen. Da risikerer du å betale i dyre dommer for et produkt av dårlig kvalitet, som i tillegg er svært dyrt å returnere, sier Thomas Iversen, seniorrådgiver i Forbrukerrådet. 

Når vi handler på nett er det ofte en kombinasjon av utvalg, priser, leveringstid og betalingsløsning som avgjør hvilke selskap vi handler med. Hele 77 prosent av nordmenn som handler på nett begrunner lavere priser som hovedårsak, ifølge den kvartalsvise undersøkelsen Shopping Pulse. 

Nå er det med andre ord lurt å være enda mer observant før man klikker hjem nye varer på nett, skal man unngå å gå på en smell. 

Tips til netthandelen: — Sjekk før du bestiller

Skal du handle på nett hos selskaper som er utenfor VOEC-ordningen kan det være smart å sjekke Tolletatens importkalkulator for å få en konkret oversikt over kostnadene, før du bestiller.

— Det er nettbutikkene selv som skal informere om de ordner avgiftene for deg, så dette burde du sjekke før du bestiller, fortsetter Iversen. 

Dette er langt ifra første gang toll og importregler har blitt endret. Statistikken viser at vi stadig fortsetter å handle på nett og at dette er en voksende trend. Ifølge undersøkelse handlet tre av fire nordmenn månedlig på nett i løpet av tredje kvartal 2023 - så det er nok ikke grunn til å tro at trenden vil avta voldsomt med det første som følger av disse endringene. 

Spar ekstra kroner med kredittkort egnet til nettshopping 

Med enkelte kredittkort kan du potensielt spare noen ekstra kroner på nettshopping. Flere kredittkort kommer med ulike fordelsprogram som gir gode rabatter og cashback

Finn beste kredittkort 2024 her, hvor du enkelt kan sammenligne ulike leverandører.