Finn det beste Mastercard kredittkort nedenfor

Re:member
Re:member Black
 • Et av Norges beste kredittkort 2021
 • Inntil 20 % i rabatt i 200 fysiske butikker og nettbutikker
 • Gratis reiseforsikring og avbestillingsforsikring
 • Årsgebyr: 0 kr
 • Maks kreditt: 150 000 kr
 • Rente: 21,62 %
 • Rentefrihet: 45 dager
Mer informasjon
Sammenlign kort
Eff. rente 25,40 %. 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 466 kr. Totalt 16 466 kr.
Komplett Bank Mastercard
Komplett Bank Mastercard
 • Bonus på all handel (4 % hos Komplett.no)
 • Gratis reise- og avbestillingsforsikring
 • Gratis ID-tyveri- og kjøpsforsikring
 • Årsgebyr: 0 kr
 • Maks kreditt: 100 000 kr
 • Rente: 21,40 %
 • Rentefrihet: 50 dager
Mer informasjon
Sammenlign kort
Eff. rente 24,20 %. 12 000 o/12 mnd. Totalt: 13 468 kr
re:member gold
Re:member Gold
 • En av markedets laveste kredittkortrenter
 • Inntil 150.000 kroner i kreditt
 • Ingen årsavgift
 • Årsgebyr: 0 kr
 • Maks kreditt: 150 000 kr
 • Rente: 14,90 %
 • Rentefrihet: 45 dager
Mer informasjon
Sammenlign kort
Eff. rente 18,40 %. 15000 o/12 m. Totalt: 16 110 kr

Dette er Mastercard

Når du bestiller et kredittkort, er sjansen stor for at Mastercards logo befinner seg på kortet. Dette betyr allikevel ikke at det er Mastercard som gir deg kortet. Det er det bankene som gjør. Så hvorfor er Mastercard-logoen trykket på kortet?

Mastercard driver betalingsnettverket Banknet. Nettverket gjør at kortet ditt fungerer. Mastercard-nettverket er stort. Det strekker seg til mer enn 200 land og inkluderer over 37 millioner forhandlere.

Betalingssentral

Når du betaler en vare eller en tjeneste med kredittkort, er i alt fem aktører involvert:

 • Deg, som kortinnehaver, med et kort med Mastercard-logoen på.
 • Selgeren. Personen eller bedriften som selger deg varen eller tjenesten.
 • Kortutstederen. Dette er banken som har latt deg få kredittkortet. Den har inngått en avtale med Mastercard om håndteringen av kredittkortbetalinger.
 • Selgerens bank. Det er her pengene havner etter at du har gjort opp for deg.
 • Mastercard, som har overoppsyn med det hele.

Dette er i grove trekk hva som skjer, når du betaler med et kredittkort på Mastercards Banknet:

 1. Du belaster Mastercard-kortet hos selgeren, som et tilknyttet Mastercard-nettverket.
 2. Mastercard varsler nå kortutstederen (banken din) og ber om at det overføres penger til selgerens bank.
 3. Før overføringen starter, sjekkes identiteten din og at du har nok kreditt til å dekke beløpet.
 4. Er alt i orden, gis det grønt lys for overføringen slik at både du og selgeren blir fornøyde.

Alt skjer i løpet av mikrosekunder. Mastercards maskineri jobber i bakgrunnen og sørger for at betalingen skjer trygt, kjapt og uten problemer.

Bankkort

Det finnes mange norske bankkort som bærer Mastercard-logoen. Betyr dette at de er bankkort med kredittkortfunksjoner? Som regel ikke.

Et bankkort, også kalt debetkort, er koblet til en bankkonto. De aller fleste bankkorttransaksjonene i Norge skjer via BankAxept, som også er et betalingsnettverk.

For at bankkortene skal fungere utenfor Norge, for eksempel, i utenlandske nettbutikker, må kortene også være tilknyttet et internasjonalt betalingsnettverk. Har du et bankkort med Mastercard-logo på, benyttes BankAxept for hjemlige betalinger og Mastercards Banknet for betalinger i utlandet. Felles for begge betalingsløsningene er at pengene trekkes fra kontoen din umiddelbart.

Slik begynte det

Forløperen til dagens Mastercard så dagens lys i 1967. 17 amerikanske banker, slik som Wells Fargo, gikk sammen og etablerte Interbank Card Association (ICA). Samarbeidet gjorde bankene i stand til å tilby kundene sine kortet Master Charge, et svar på Bank of Americas BankAmericard, som senere ble til Visa.

Grunnelementet i Mastercard-logoen, den røde og oransje sirkelen som delvis overlapper hverandre, dukket opp på kortene i 1969.

Fem år senere, i 1974, ble Master Charge-kortene utstyrt med magnetstriper som gjorde at betalinger med kortene kunne skje raskere og tryggere. Like etter ble INET lansert, et nettverk for elektronisk kommunikasjon og forløperen til dagens Banknet. INET gjorde at man, blant annet, slapp å autorisere korttransaksjoner ved å sende betalingsslipper i posten.

Master Charge endret navn til Mastercard i 1979 mens INET ble innlemmet i det nyopprettede Banknet i 1984.

Siden oppstarten på 1960-tallet har en rekke oppkjøp og fusjoner sørget for at Mastercard har vokst og utvidet rekkevidden. I 2002, for eksempel, fusjonerte selskapet med Europay International som blant annet inkluderte Eurocard, startet av den svenske Wallenberg-familien.

Når dette skrives, finnes det mer enn 760 millioner kredittkort som bærer Mastercard-logoen. Hver dag håndterer nettverket betalinger til en verdi av om lag 160 milliarder kroner på verdensbasis.

Mer enn et betalingsnettverk

Mastercard gjør mer enn å drive et av verdens største nettverk for korttransaksjoner. Selskapet har helt siden starten stått i bresjen for nyvinninger på vegne av brukerne. Det var, for eksempel, tidlig ute med å introdusere magnetstriper for raskere og tryggere betalinger. Også i nyere tid har selskapet drevet frem nyvinninger.

Kontaktløs betaling

Allerede i 2011 gjorde Mastercard det mulig å betale med mobiltelefoner i stedet for fysiske bank- og kredittkort. Etter dette har mulighetene for kontaktløs betaling, også kjent som tæpping, blitt allment tilgjengelig over hele verden.

Alle nyere kredittkort, som benytter Banknet, har små databrikker som fungerer med nærfeltskommunikasjon (near field communication på engelsk, forkortes NFC). I tillegg jobber selskapet tett med, blant andre, Apple, Google og Fitbit. Dette gjør at du kan knytte Mastercard-kort til digitale lommebøker som Apple Pay, Google Pay og Fitbit Pay. Dermed kan du la det fysiske kredittkortet ligge igjen hjemme og betale med mobilen eller smartklokken i stedet.

Mastercard-nivåene

Mastercard-kredittkort kommer i fem forskjellige nivåer. Nivåene sier noe om hvilke fordeler du kan forvente å få med de ulike kortene. Bare husk at det er hver enkelt bank som bestemmer hvilke fordeler kortene skal inkludere. Dette er grunnen til at kort på samme nivå har vidt forskjellige fordeler.

 • Standard – Standard Mastercard-kort har, som regel, færrest fordeler. De kan allikevel være gode kredittkort.
 • Gull – Gullkort inkluderer ofte gratis reiseforsikringer, rabatter eller cashback. De beste gullkortene har heller ikke gebyrer, for eksempel.
 • Platinum – Har du et platinumkort har du som regel fortrinnsrett i flyplasslounger og mulighet til å oppgradere reisen din. Disse fordelene kombineres ofte med Gullkort-fordelene.
 • World – Slike kort minner ofte om gullkortene. Fordelene som følger med er ofte de samme, men World-kortene kan også inkludere forbedrede utgaver av dem.
 • World Elite – Dette er det ypperste nivået for Mastercard-kort. På dette nivået er det ikke uvanlig at du både får gratis loungeadgang og tilgang til en concierge. Dette kommer på toppen av både gratis forsikringer og rabatter.

Typiske fordeler med Mastercard

Det er bankene som bestemmer hvilke fordeler de vil inkludere med Mastercard-kredittkortene sine. Her kan det være store variasjoner. Noen banker overstrømmer kundene sine med goder, andre er mer tilbakeholdne.

Det er allikevel noen fordeler som følger med de fleste Mastercard-kortene vi har vurdert. Her er et par eksempler:

 • Rabatter og bonuser – Det er mulig å spare mange tusen kroner hvert eneste år med et godt Mastercard-kort. Vi har sett rabatter på godt over 20 % på en rekke varer og tjenester. Noen kort gir deg bonus eller cashback i stedet for rabatter. Virkelig gode kort tilbyr en kombinasjon av rabatter, bonuser og cashback.
 • Reise- og avbestillingsforsikring – Mange Mastercard-kort inkluderer gratis reise- og avbestillingsforsikringer. Du aktiverer dem når du betaler minst halvparten av reisekostnadene med kortet ditt. De fleste forsikringene er gode på typiske fritidsreiser, slik som charterturer til Syden. De er allikevel sjeldent like omfangsrike som helårs reiseforsikringer du betaler for.
 • Tryggere handel – Felles for alle kredittkort med Mastercard-logoen er at du handler tryggere, ikke minst i utlandet og på nettet. Takket være det norske regelverket for kredittkort, må banken som har gitt deg kortet gi deg pengene tilbake hvis du blir svindlet på nettet, for eksempel. Dette vernet er ikke like omfattende med vanlige bankkort.

Masterpass

Du kan altså legge til Mastercard-kortene dine i de digitale lommebøkene fra Google og Apple. Mastercard har i tillegg laget en egen variant. Masterpass fungerer stort sett på samme måte som lignende tilbud.

Du kan få tilgang til Masterpass via flere av bankene i Norge, slik som bankene i Eika-alliansen og Sparebank 1-bankene

Priceless Cities

Vi har allerede vært innom flere av fordelene med kredittkort, slik som rabatter, forsikringer og eksklusive tilbud. Det er i all hovedsak bankene selv som har forhandlet frem disse fordelene på vegne av kundene sine.

Priceless Cities derimot, er Mastercards egen fordelsportal for alle som eier et Mastercard-kort. Det spiller ingen rolle hvilken bank som har gitt deg kredittkortet. Så lenge du har en Mastercard-logo på kortet ditt, kan du ta del i godene.

Priceless Cities byr både på muligheter for cashback og tilbud om å bli med på eksklusive opplevelser. Du kan, for eksempel, bli med på vinkurs i London, stille spørsmål direkte til flere av verdens beste idrettsutøvere og få penger tilbake når du kjøper flybilletter, hotellovernattinger eller leier bil.

Noen av opplevelsene foregår på fysiske steder over hele kloden. Andre skjer på nettet, slik som kurs i alt fra matlagning og vinsmaking til golf og tennis.

Vanlig spørsmål om Mastercard

Hva er Mastercard?

Mastercard opererer et av verdens største betalingsnettverk. Nettverket, som heter Banknet, har forgreninger til mer enn 200 land og omfatter nesten 40 millioner forhandlere.

Hva er det beste Mastercard-kredittkortet?

Det finnes mange ulike Mastercard-kort med vidt forskjellige fordeler. Hvilket kort som er det beste kommer an på hvilket behov du har. Du kan bruke vår sammenligningstjeneste for å finne kortet som passer deg best.

Hva er fordelene med å ha et Mastercard-kort?

Den største enkeltfordelen er at du kan betale raskt og trygt over hele verden. Du kan få andre fordeler også, slik som rabatter og gratisforsikringer, avhengig av hvilket kort du velger.

Hva koster det å ha et Mastercard-kort?

Det er gratis å eie de fleste norske kredittkortene som benytter Mastercard-nettverket. Det er kun et fåtall kort som har årsavgift, som kan være så høy som 5.000 kroner.

Bør jeg velge Mastercard eller Visa?

Med tanke på utbredelse spiller det liten rolle om du velger Mastercard eller Visa. Du kan, stort sett, betale med Mastercard hos alle forhandlere som aksepterer Visa, og omvendt. Derfor er det heller fordelene som følger med de forskjellige kortene som avgjør hva du bør velge.