American Express – Et amerikansk ikon

American Express (Amex) er et av verdens mest kjente betalingskort. For mange er det klassiske, grønne Amex-kortet like velkjent som amerikanske dollar i papirform. Kortets ikonstatus har trolig opphav i Hollywood. Når amerikanske helter og skurker i filmer og tv-serier betaler med kort, er det som regel et American Express de fisker frem.

Hvor kan man bruke American Express?

Det finnes nesten 45 millioner forhandlere over hele verden som aksepterer at du betaler med et Amex-kort. Et eksakt tall for Norge finnes ikke, men det er grunn til å tro at det vokser fra år til år.

American Express har en egen karttjeneste som viser deg hvor du kan betale med selskapets kredittkort. Tjenesten omfatter foreløpig ikke Norge, men du får en god oversikt over brukersteder i disse landene, blant annet:

 • USA.
 • Canada.
 • England.
 • Frankrike.
 • Italia.
 • Spania.

Tjenesten inkluderer både fysiske brukersteder og nettbutikker.

Her hjemme er det Eurobonusguiden som har den mest omfattende oversikten over norske brukersteder. I skrivende stund inneholder listen mer enn 1.300 ulike forhandlere, både fysiske og nettbaserte.

Eget betalingsnettverk

American Express er ikke bare et kredittkort. Det er også et betalingsnettverk og dermed en konkurrent til nettverkene Mastercard og Visa driver.

Lenge var det langt flere forhandlere som aksepterte Visa- eller Mastercard-kort fremfor kort fra American Express. Den kanskje viktigste grunnen har vært prisen forhandlerne må betale for å akseptere Amex-kort. Det koster mer å knytte seg til Amex-nettverket enn Visa eller Mastercard, for eksempel.

De siste årene har Amex-dekningen endret seg. Tall fra amerikanske Nilson Report, som stammer fra 2020, viser at Amex-nettverket har blitt vesentlig større på verdensbasis:

 1. Visa: aksepteres av 46 millioner forhandlere.
 2. American Express: 44 millioner forhandlere.
 3. Mastercard: 37 millioner brukersteder.

Det koster fortsatt mer å ta imot betaling fra brukere med American Express. Samtidig har antallet Amex-eiere vokst markant, noe som eksperter mener har gjort det mer lønnsomt å knytte seg til nettverket.

Et kort med gode fordeler

Kort fra American Express har blitt stadig mer populære de siste årene. Det har selvsagt hjulpet at antallet brukersteder har økt markant. Alle fordelene som følger med kortene, er en annen viktig årsak til den økende populariteten.

De beste Amex-kortene, slik som Gold, Elite og Platinum, har flere ettertraktede fordeler du ikke får med andre kredittkort:

 • Mulighet til å tjene Eurobonus-poeng på all kortbruk.
 • Du får gratis statuspoeng for Eurobonus med de beste kortene.
 • Billigere eller gratis adgang til flyplasslounger over hele verden.

Riktignok har trenden for Amex-kortene i Norge vært nedadgående en stund nå. Dette er utviklingen i antall utstedte kort, ifølge Norges Banks rapport kunderetta betalingsformidling 2020:

Internasjonale faktureringskort i bruk i Norge (Amex-kortene var inntil nylig faktureringskort):

 • 2018: 394.000.
 • 2019: 328.000.
 • 2020: 270.000.

Vi tror at trenden snur nå som American Express har gjort om alle kortene sine til ordinære kredittkort. Endringen gjør det mulig å dele opp tilbakebetalingen av den utestående saldoen, blant annet.

Skaff deg et tilleggskort

Mange piler peker i den riktige retningen for American Express og kredittkortene selskapet tilbyr. Allikevel er det et stykke igjen til at du kan trekke Amex-kortet på like mange steder som Visa- og Mastercard-kort.

Dette er grunnen til at vi synes det er lurt å ha et kredittkort nummer to som en reserveløsning. Bruker du Amex-kortet for oppsamling av Eurobonus-poeng, bør du betale med det så ofte du kan. Så får du heller bla opp reservekortet hvis selgeren ikke aksepterer Amex.

Det finnes svært mange kort å velge mellom. Selv om du skal ha et «nummer-to-kort» mener vi det ikke er grunn til å velge annet enn på øverste hylle. Her er, etter vår mening, noen av de beste kortene du kan eie akkurat nå:

 1. TF Bank Mastercard.
 2. re:member Black.
 3. Santander Red.

Usikker på om Amex er riktig for deg?

Vurderer du å skaffe deg et Amex-kort, men er usikker på brukerstedsdekningen? Det begynner å bli mange år siden at det var nesten umulig å betale med kortet i Norge. Riktignok er kortene fortsatt ikke like ofte velkomne som kort som bærer Visa- eller Mastercard-logoen. Det betyr ikke at American Express ikke forsøker å tette gapet.

Kortene fra American Express er spesielt interessante for deg som flyr mye med SAS eller andre selskaper i Star Alliance. Poengsankingen kan få raske vinger å fly på når du tjener Eurobonus på all bruk av kortene. Har du i tillegg et reservekort i lommeboken, er det heller ingen mulighet for at du må «ta oppvasken» bare fordi restauranten ikke tar Amex, for eksempel.

Hvor kan jeg bruke Amex? Vanlige spørsmål

Hvor kan jeg bruke Amex-kort?
Kan man bruke American Express i minibank?
Kan jeg legge til et Amex-kort som betalingsmiddel i Vipps?
Kan jeg bruke American Express i hele verden?
Bengt Bergh Publisert 6/17/2022

Hei, mitt navn er Bengt. Jeg er finansjournalist på Bestekredittkortet.com. Jeg har skrevet for dette nettstedet i flere år. Jeg har bakgrunn fra både media og finans (jeg startet yrkeskarrieren min i bank). For tiden fokuserer jeg skrivingen om rabattene du kan få med kredittkort, cashback og hvilke reisekort som har flest fordeler.

Oppdatert 8/4/2023