Bank Norwegian
Bank Norwegian
 • Gratis uttak av kontanter
 • CashPoint eller Cashback – Bonus på alt du kjøper
 • Gratis forsikringer
 • Årsgebyr: 0 kr
 • Maks kreditt: 150 000 kr
 • Effektiv rente: 24,40 %
 • Rentefrihet: 45 dager
Mer informasjon
Sammenlign kort
Eff. rente 23,10 %. 15000 o/12 m. Totalt: 16 764 kr
Trumf Visa
Trumf Visa
 • Bonus hos NorgesGruppens butikker
 • Ingen bonusgrenser
 • Årsgebyr: 0 kr
 • Maks kreditt: 150 000 kr
 • Effektiv rente: 27,19 %
 • Rentefrihet: 45 dager
Mer informasjon
Sammenlign kort
Effektiv rente 27,19 %, 15 000 kr o/12 mnd. Kostnad 2 047 kr. Totalt 17 047 kr.
Instapay Mastercard
InstaPay Mastercard
 • En av markedets laveste kredittkortrenter
 • Nye rabatter hver måned (5 %)
 • Opptil 100.000 kroner i kreditt
 • Årsgebyr: 0 kr
 • Maks kreditt: 100 000 kr
 • Effektiv rente: 21,66 %
 • Rentefrihet: 0 dager
Mer informasjon
Sammenlign kort
Eff.rente 21,66%, 45 000, o/1 år, kostnad: 4 963, Totalt: 49 963
Resurs Gold
Resurs Gold
 • Bonus på alle kjøp - 10 000 velkomstpoeng
 • Flere gratisforsikringer for reise og leiebil
 • Opptil 60 dagers rentefrihet
 • Årsgebyr: 0 kr
 • Maks kreditt: 75 000 kr
 • Effektiv rente: 21,27 - 25,80 %
 • Rentefrihet: 60 dager
Mer informasjon
Sammenlign kort
15 000 kr o/12 mnd, eff. rente 26,25 %, kostnad 1 925 kr, totalt 16 925 kr

Hvordan få kredittkort med betalingsanmerkning?

Har du betalingsanmerkning, kan det være vanskelig å få kredittkort. Når du søker om kort, blir du kredittvurdert. Kredittvurderingen er i stor grad automatisert og vil avsløre at du er svartelistet.

Be om en manuell vurdering

Det kan finnes et smutthull. Klarer du å få banken eller kredittkortselskapet til å gjøre en manuell vurdering av kredittverdigheten din, er det allikevel en sjanse for at du kan få kort. Ikke minst, hvis du har en god og stabil inntekt og lite gjeld.

Kontakt banken eller kredittkortselskapet

For å få kredittkortutstederen til å utføre en manuell og grundigere vurdering av kredittverdigheten din, kan du ringe en kunderådgiver. Forklar situasjonen din og be om at dere sammen går igjennom økonomien din. Dette kan åpne for at kredittkortsøknaden din blir sett på med andre øyne.

Slik fungerer en betalingsanmerkning

En betalingsanmerkning er et varsel hos kredittopplysningsbyråene om at en person ikke har betalt en faktura som har forfalt. Varselet oppstår idet en betaling har gått så langt i inkassoprosessen at det iverksettes rettslige tiltak for å drive inn pengene.

Du har ikke fått en betalingsanmerkning hvis du får et inkassovarsel. Slik fungerer det:

 1. Lar du være å betale en regning ved forfall, får du, som regel, et varsel om at betalingen vil gå til inkasso hvis du ikke betaler innen 14 dager.
 2. Går saken til inkasso, får du en betalingsoppfordring med ytterligere 14 dagers frist.
 3. Har du ennå ikke gjort opp for deg, iverksettes rettslige tiltak, noe som utløser betalingsanmerkningen.

Du har ikke tapt ennå. Etter at kredittopplysningsbyråene har fått beskjed om betalingsanmerkningen, får du en 30 dagers frist til å rette opp saken. Betaler du før fristen går ut, rapporterer byråene ikke betalingsanmerkningen til dem som ber om en kredittsjekk av deg.

Slik får du en betalingsanmerkning

Det er ikke bare ubetalte regninger som kan føre til at du får en betalingsanmerkning. Her er noen eksempler på saker som kan føre til at du rapporteres til kredittvurderingsbyråene:

 • Mislighold av lån
 • Dommer i forliksrådene
 • Konkurser

Alle som får en betalingsanmerkning, blir rapportert. Inkassobyråer, forliksråd, namsmenn, Løsøreregisteret og Statens innkrevingssentral er noen av dem som kan innrapportere anmerkningene.

Sagt på en annen måte: Det er ikke mulig å hemmeligholde en anmerkning.

Hvor lenge står en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning varer ikke evig. Alle anmerkninger har en foreldelsesfrist på fire år. Enda viktigere er det at anmerkningene forsvinner så snart pengene man skylder er betalt.

Når forsvinner en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning varer altså ikke evig. Men hvor lenge den faktisk følger deg, er avhengig av hva du gjør:

 • Du kan la være å gjøre noe som helst.
 • Du kan betale beløpet du skylder.

Lar du være å gjøre noe, varer betalingsanmerkningen i 4 år. Etter dette slettes den og er ikke synlig i kredittvurderinger.

Betaler du derimot beløpet du skylder, tar det mye kortere tid. Mer om dette under.

Hvem sletter betalingsanmerkninger?

En betalingsanmerkning er vanligvis registrert hos kredittopplysningsbyråene. Dette er naturlig, ettersom det vanligvis er byråene som kredittvurderer deg. Selve betalingsanmerkningen er det ofte et inkassoselskap som står bak. Det er deres forsøk på å få deg til å betale som har gitt deg anmerkningen.

Når du betaler gjelden din, slettes betalingsanmerkningen. Detter er hva som skjer:

 1. Inkassoselskapet sender en slettemelding til kredittopplysningsbyråene.
 2. Byråene sletter deretter anmerkningen.

Hvor lang tid tar det å slette betalingsanmerkninger?

Så snart et kredittopplysningsbyrå har mottatt slettemeldingen, vil det fjerne anmerkningen. Ofte skjer dette umiddelbart, men det kan også gå en uke før den er borte.

Det er uansett lurt at du logger deg inn hos kredittopplysningsbyråene og sjekker om den faktisk er blitt slettet. Går det lang tid fra at du betalte uten at anmerkningen er borte, bør du ringe byrået og be dem forklare hvorfor du fortsatt står oppført med betalingsanmerkning.

Når blir en betalingsanmerkning registrert?

Når det gjelder ubetalte inkassosaker mot enkeltpersonforetak og privatpersoner blir det rapportert en betalingsanmerkning 30 dager etter at rettslige skritt er satt i verk. Som privatperson har du krav på å bli varslet før kredittopplysningsbyrået rapporterer betalingsanmerkningen, slik at du har mulighet til å gjøre opp for deg. Før rettslige skritt iverksettes skal du ha mottatt en eller flere purringer, et inkassovarsel og en betalingsoppfordring.

Konsekvensene av betalingsanmerkning

En betalingsanmerkning gjør det ikke bare vanskelig å få kredittkort eller boliglån, men du kan også bli nektet flere andre typer tjenester, som for eksempel en ny mobil- eller strømavtale. Du kan også få problemer på leiemarkedet og arbeidsmarkedet.

Så snart du blir kvitt misligholdet, vil kredittverdigheten din øke betraktelig, og det samme vil sjansene dine for å få et kredittkort.

Ønsker du å lære mer om betalingsanmerkninger? Da er denne guiden perfekt: Alt du trenger å vite om betalingsanmerkninger.

Betalingsanmerkning når du allerede eier kredittkort

Er det kredittkortgjeld som fører til en betalingsanmerkning, vil kortutstederen si opp kredittkortavtalen lenge før du får anmerkningen. Dette har konsekvenser:

 • Du kan ikke lenger betale med kortet ditt.
 • Det er ikke mulig å ta ut penger med det, eller betale regninger.
 • Du må allikevel betale det du har utestående av kredittkortgjeld.

Hvis det er andre regninger eller lån som har resultert i en anmerkning, rammer dette vanligvis ikke kredittkortene du eier. Du kan bruke dem som vanlig.

Den eneste konsekvensen for kredittkort i slike tilfeller, er at du ikke kan søke om høyere kredittgrense så lenge betalingsanmerkningen eksisterer:

 • Du blir kredittvurdert når du søker om økt kredittgrense.
 • Betalingsanmerkningen vil dukke opp i forbindelse med dette.
 • Kortutstederen vil derfor avslå søknaden på grunn av anmerkningen.

Vi kjenner ikke til at kredittkortavtaler har blitt sagt opp fordi det er oppdaget betalingsanmerkninger som ikke skyldes kredittkortbruk. Det er allikevel ingen garanti for at dette ikke kan skje.

Derfor kan det være lurt å la være å gi kortutstederne grunn til å sjekke kredittverdigheten så lenge du har én eller flere anmerkninger. I stedet kan du vente med å søke om økt kredittgrense til at svartelistingen er opphevet.

Kan jeg få kredittkort med betalingsanmerkning

Kan jeg få kredittkort med betalingsanmerkning?

Det er få om noen kredittkortutstedere som aksepterer søknader fra personer med betalingsanmerkninger. Men hvis du har et langvarig forhold til banken din eller på annen måte har svært god kredittverdighet, kan du forsøke å kontakte kundeservice og få en manuell vurdering som kan resultere i et kredittkort. Dette er imidlertid sjeldent.

Det finnes kredittkort som nesten alle kan få og du kan lese mer om dem her.

Slik unngår du betalingsanmerkninger

For å unngå betalingsanmerkninger bør du ikke bruke mer penger enn du har råd til, og alltid betale regningene dine i tide.

Hvis du lar en regning gå til inkasso, kan det være starten på din første betalingsanmerkning. Hvis du for eksempel har et lån, bør du sørge for å betale renter og avdrag i tide.

I et større perspektiv handler det om å ta kontroll over økonomien. Et godt første skritt for deg som ønsker mer kontroll over økonomien, kan være å se på hvor mye penger som kommer inn hver måned og notere hva pengene brukes til. Deretter kan du sette opp et budsjett og prøve å unngå unødvendige utgifter.

Slik blir du kvitt en betalingsanmerkning

Den enkleste måten å bli kvitt dine betalingsanmerkninger er å gjøre opp kravet, inkludert kostnadene som har påløpt underveis i inkassoprosessen. Når hele kravet er oppgjort, skal betalingsanmerkningen slettes innen kort tid. Dersom du har gjort opp for deg og betalingsanmerkningen ikke er slettet etter noen virkedager, bør du ta kontakt med inkassoselskapet som har behandlet din sak. 

Dersom du ikke kan gjøre opp kravene umiddelbart kan du forsøke å refinansiere din gjeld med betalingsanmerkninger. Slik kan du få gjort opp dine krav, dine betalingsanmerkninger vil bli slittet og du vil i stedet sitte igjen med et omstartslån som du kan betale ned over tid. 

Da kreves det som regel at du må stille med sikkerhet i egen eller en annen persons bolig eller eiendom. 

Lurer du på hvor mye du skylder og om du har betalingsanmerkninger? Ved å logge deg inn hos gjeldsregisteret og hos kredittopplysningsforetakene kan du få en oversikt over mye gjeld du har og om du har eventuelle betalingsanmerkninger. 

Ordne en nedbetalingsplan

Har du problemer med å betale en eller flere regninger? Da er det beste rådet å ta kontakt med dine kreditorer så raskt som mulig for å finne en løsning. Kreditorene kan i mange tilfeller gå med på enten en betalingsutsettelse eller en nedbetalingsplan dersom dette øker sjansene for at de får tilbake pengene sine. Dette haster spesielt dersom kravet har gått til inkasso. Det er mye bedre å få til en avtale med dine kreditorer enn at kravet går videre i inkassoprosessen. Da vil det påløpe strafferenter og store gebyrer og du vil til slutt ende opp med en betalingsanmerkning.

Kan man sjekke om man har betalingsanmerkning?

Alt du trenger for å sjekke om du har betalingsanmerkning, er BankID og tilgang til nettet.

 1. Besøk Soliditet og Min Experian på nett.
 2. Logg inn med BankID.
 3. Se opplysningene byråene har lagret om deg.

Å sjekke informasjonen Soliditet og Experian har om deg, er lurt uansett. Oppdager du feil, kan du få hjelp av byråene med å rette dem opp. Dermed unngår du at den som vurderer å gi deg kredittkort tar beslutninger på feil grunnlag.

Ønsker du å lære mer om hvordan du kredittsjekker deg selv, kan du lese denne guiden: Slik kredittsjekker du deg selv.

Alternativ til kredittkort med betalingsanmerkning

Det er vanskelig å få et kredittkort med betalingsanmerkning. Så hvilke alternativer finnes det?

 • Få hjelp av familien - Å be et familiemedlem om hjelp, kan være et alternativ. Mange kredittkortutstedere tilbyr tilleggskort. Familiemedlemmet kan bruke hovedkortet mens du bruker tilleggskortet. Så deler dere på både kreditten og fordelene.
 • Søk om kredittlån - Kredittlån fungerer langt på vei som et kredittkort. Du får en kredittramme som du kan benytte eller la være. Utlånere som Ferratum og Bank Norwegian tilbyr slike lån, men du får ikke rentefrie perioder slik du får med kort.
 • Personlig lån - Har du problemer med å få lån av bankene på grunn av betalingsanmerkninger, kan kanskje familien hjelpe i stedet? Du finner forslag til private låneavtaler på nettet som gjør det tryggere for deg som låntaker og den som låner deg pengene.
 • Refinansieringslån - Eier du en bolig? Da kan du kanskje få et omstartslån som kan hjelpe deg med å bli kvitt betalingsanmerkningen. Det er flere banker som tilbyr slike lån. Okida er en lånemegler som hjelper deg med å innhente lånetilbud fra flere av disse bankene.
 • Kredittkortfordeler uten kredittkort - Er det kredittkortfordeler du er på jakt etter, kan dette være noen alternativer: Du trenger ikke Trumf Visa for å få Trumf-bonus. Du trenger heller ikke Coop Mastercard for å få kjøpeutbytte. Og DNB har overført mange av kredittkortfordelene til kundeprogrammene sine, slik som Ung, Pluss og Saga. Du kan også tjene Eurobonus-poeng, Strawberry-poeng og CashPoints hos Norwegian selv om du ikke har kredittkort.
 • Debetkort med kredittkortfordeler - Hvis du må bruke tid på å kvitte deg med anmerkningen kan du i mellomtiden skaffe deg et ordinært betalingskort. Det finnes flere tilbud som også inkluderer kredittfordeler, slik som cashback og gratis forsikringer. Revolut Metal er et slikt kort. Bare husk at kort som dette krever at det står penger på den tilknyttede kontoen for å fungere. I tillegg kan du måtte betale en månedsavgift for å eie betalingskort med ekstra fordeler. Og bare så det er sagt, du får ikke kreditt med dem.

Vanlige spørsmål om kredittkort med betalingsanmerkning

Kan jeg få kredittkort hvis jeg har en betalingsanmerkning?
Hvordan kan jeg få kredittkort med betalingsanmerkning?
Hvor lenge varer en betalingsanmerkning?
Hvilke kort kan jeg få hvis jeg har en betalingsanmerkning?
Hvorfor kan jeg ikke få kredittkort hvis jeg har en betalingsanmerkning.
Hva er alternativene til et kredittkort med betalingsanmerkning?
Kan banken se tidligere betalingsanmerkninger?
Bengt Bergh Publisert 12/13/2021

Hei, mitt navn er Bengt. Jeg er finansjournalist på Bestekredittkortet.com. Jeg har skrevet for dette nettstedet i flere år. Jeg har bakgrunn fra både media og finans (jeg startet yrkeskarrieren min i bank). For tiden fokuserer jeg skrivingen om rabattene du kan få med kredittkort, cashback og hvilke reisekort som har flest fordeler.

Oppdatert 1/31/2024