Dette må på plass

Før du kan nyte godt av besparelsene, må du planlegge litt. Du må ta for deg ferien du skal på og sette opp et feriebudsjett. Dermed må du vite hva ting som reise og opphold vil koste. Skal du leie bil? Da bør du også ta med et anslag over hva dette vil koste deg.

Få med mat, drikke og fornøyelser også. I alle fall et estimat. Målet er at du skal vite sånn omtrent hva ferien vil koste deg alt i alt.

Når du har en brukbar oversikt over kostnadene, er det på tide å se på hvor mange penger du har. For du skal ikke bruke kredittkortet til å betale for ferien. Nei, du skal bruke det til å legge ut for ferien. Derfor må du sjekke at du har nok penger til å betale kredittkortselskapet alt du skylder når ferien er over.

Det er når du gjør dette, altså betaler tilbake alt du skylder med en gang, at du sparer penger. Velger du bare å betale en mindre del av gjelden, går vinningen trolig opp i spinningen.

Bruk rabattene

De største feriebesparelsene befinner seg blant alle rabattene du kan få med gode kredittkort. De beste vil kunne gi deg store rabatter på alt fra hoteller og flyreiser til restaurantbesøk og drivstoff. Det er, for eksempel, ikke uvanlig at du kan få 10 prosent i avslag på hotellrom så lenge du bruker kredittkort. Det er heller ikke umulig å få den samme prosentsatsen i rabatt på fly- og fergebilletter.

Du trenger kanskje å oppgradere reisegarderoben? Hva med en ny koffert eller to? Også dette kan du få rabatter på hvis du betaler med kredittkort.

La oss ta et lite eksempel. Og for å gjøre det enkelt, konsentrerer vi oss kun om reise og opphold. Arne og Tove skal ta med de to barna sine til Florida på en 4 uker lang sommerferie. De skal fly frem og tilbake, bo en del på hotell og leie bil.

De totale reisekostnadene blir på cirka 100.000 kroner.

Paret bruker kredittkort når de bestiller flybilletter og hotellopphold. De finner ut at kortet deres gir dem 1,5 % i rabatt hos Lufthansa og 10 % hos Booking.com. Dermed sparer Tove og Arne godt over 4.000,- på fly og hotell i løpet av ferien sin.

Billigere leiebil

Men Tove og Arne gir seg ikke med dette. Ettersom de er fire på tur og har med seg en del bagasje, bestemmer de seg for å leie en minibuss. De kommer til å trenge den i fire uker, og får en pris på drøyt 9.000 kroner. Men ettersom de betaler med kredittkort, kan de trekke fra en rabatt på 10 %. Dermed har de spart ytterligere 900 kroner takket være kortet.

I tillegg følger det en egenandelsforsikring med kortet de bruker. Det sørger for at paret er dekket, skulle det skje noe med bilen underveis. I stedet for at de må betale egenandelen selv, er det kredittkortselskapet som plukker opp regningen.

Og apropos forsikringer…

Sjekk forsikringene

Mange kredittkortselskap spanderer gratis reise og avbestillingsforsikring. Disse gjelder så snart mer enn halvparten av reisekostnadene er betalt med kredittkort. Vi må understreke at de ulike korttilbyderne operer med forskjellige vilkår for disse forsikringene.

I tillegg kan det hende at tradisjonelle reiseforsikringer som du betaler for, er bedre egnet for nettopp den reisen du skal legge ut på.

Derfor må du sjekke forsikringsvilkårene. Først mellom de ulike kredittkortene du vurderer å bestille. Og deretter opp mot forsikringsvilkårene fra selskaper som Europeiske og Gjensidige. Tommelfingerregelen er denne: Gratisforsikringene du får med de ulike kredittkortene er konkurransedyktige på mange områder. Men ikke på alt.

Velg riktig kredittkort

Tove og Arne sparte mange tusen kroner på ferien sin i vårt eksempel. Det kan du også gjøre. Men da må du velge et kredittkort som er i stand til å gi deg slike rabatter. For det er forskjeller mellom de ulike kortene. Og med godt over 300 kort å velge mellom, kan forskjellene bli veldig store.

Vår sammenligning av de ulike kredittkortene er et godt sted å starte. Den viser deg hva slags rabatter du kan få med de forskjellige kortene.

Og på tampen skal du få meg deg et par tips som sparer deg for enda noen kroner når du er på ferie i utlandet.

Unngå kontantuttak

Du bør sjekke vilkårene for gebyrer som gjelder for kortet du eier. For bommer du her, kan et kontantuttak i en utenlandsk minibank bli unødvendig kostbar. På det meste kan du måtte betale 40 kroner per uttak og 4 % av uttaksbeløpet i gebyr hver gang du bruker kredittkort i en minibank. Tar du ut 4.000,- i kontanter kan du måtte betale hele 200 kroner i gebyr.

Det finnes riktignok kredittkort som ikke har slike gebyr. Igjen vil det lønne seg å sjekke hvilke kredittkort dette gjelder i vår sammenligning som du finner her.

Betal i lokal valuta

Det andre tipset handler om veksling av penger. Når du betaler med et norsk kredittkort i utlandet må beløpet veksles. Denne vekslingen koster penger. Og den har to priser:

  • Kredittkortselskapenes vekslingspåslag – 2 % av beløpet på det meste.
  • Selgerens vekslingspåslag – Ofte opp mot 6 til 7 prosent.

Når du betaler i den lokale valutaen, betaler du kredittkortselskapets vekslingspåslag. Benytter du sjansen til å betale i norsk valuta i utlandet, er det selgerens påslag som gjelder.

Og det er dette som er grunnen til at du alltid bør betale i lokal valuta hvis du får spørsmål om hva du vil velge. På store beløp kan prisforskjellen bli på godt over hundrelappen.

Les mer: Hvor er det billigst å veksle penger?

Bengt Bergh Publisert 6/4/2021

Hei, mitt navn er Bengt. Jeg er finansjournalist på Bestekredittkortet.com. Jeg har skrevet for dette nettstedet i flere år. Jeg har bakgrunn fra både media og finans (jeg startet yrkeskarrieren min i bank). For tiden fokuserer jeg skrivingen om rabattene du kan få med kredittkort, cashback og hvilke reisekort som har flest fordeler.

Oppdatert 3/20/2024