Dette er alternativene for å veksle penger

Uttak i minibank før avreise

Enkelte steder kan du ta ut ulike valutaer i minibank før du reiser. Mange flyplasser har minibankautomater hvor du kan ta ut de mest vanlige og største utenlandske valutaene før du drar. Dette er typisk Euro (EUR), Amerikanske Dollar (USD) og britiske Pund (GBP). Noen banker tilbyr også uttak av utenlandsk valuta i minibank. Ved uttak i minibank før avreise må du betale valutapåslag og eventuelle vekslingsgebyrer eller uttaksgebyrer. 

Uttak hos agenturer før avreise

Du kan også møte opp fysisk i banken eller hos ulike agenturer for veksling av penger før du drar. Eksempler på kjente agenturer er Forex og Western Union. Enkelte banker og agenturer har også fysiske skranker på flyplassene hvor du kan veksle valuta. Merk at det kan tilkomme gebyrer og valutapåslag ved fysisk uttak av valuta både hos agenturer og banker. Bankene opplyser om at gebyrene ligger på rundt 20 til 50 kroner, i tillegg til valutapåslag. 

Uttak i minibank på reisen

Et tredje alternativ er å bruke et bankkort for å ta ut penger fra minibank på selve reisen. Enkelte kredittkort tilbyr gebyrfrie uttak i minibank. Du bør også velge et kort med lavere valutapåslag. Dette påslaget varierer mellom 1.75 % og 2.5 %. De beste reisekortene har den laveste satsen for valutapåslag og ingen gebyrer knyttet til uttak. Merk at selv om du har et norsk kredittkort uten uttaksgebyr, kan utenlandske minibanker belaste deg gebyrer. Disse gebyrene kan variere mye, så det kan være lurt å sjekke flere minibanker før du skal veksle penger.

Uttak ved kjøp i butikk

I flere og flere land er nå betalingsterminal den vanligste betalingsmetoden. Da kan du enkelt sette inn kortet for å betale eller tappe kortet dersom terminalen godtar trådløs betaling. Når du betaler med kort via betalingsterminal i butikk, påløper et såkalt valutapåslag. Dette påslaget ligger mellom 1.75 % - 2,5 % dersom du betaler i lokal valuta. Dersom du betaler i norske kroner, kan valutapåslaget bli langt høyere. Det er grunnen til at det alltid anbefales å betale i utenlandsk valuta når du er på reise i utlandet. Det kan også være lurt å bruke et kredittkort med lavest mulig valutapåslag. 

Hvilket alternativ er billigst? 

Som du ser er det mange måter å veksle penger på. Prisene varierer i forhold til hvilket alternativ du velger. Kostnadene knyttet til å veksle penger består som regel av valutapåslag, eventuelle bankgebyrer og transaksjonsgebyrer. Benytter du agenturer, veksling over skranke og minibanker kan valutapåslaget komme opp i 4 til 7 prosent av uttaksbeløpet. Dersom du tar ut 10,000 kroner, kan kostnaden fort komme opp i 400 til 700 kroner. På toppen av dette kommer eventuelle transaksjonsgebyrer og minibankgebyrer. .

Bruker du derimot kredittkort og betaler direkte for varen via terminal, kan du få et valutapåslag som er så lavt som 1.75 % dersom du velger det riktige kortet. 

Vanlige spørsmål

Hva er alternativene for å veksle penger?
Hva er kostnadene knyttet til disse alternativene?
Hvilket alternativ er billigst?
Kan utenlandske minibanker belaste gebyrer selv om kortet mitt ikke har uttaksgebyr?
Hvordan kan jeg redusere kostnadene ved valutaveksling?
Bengt Bergh Publisert 6/20/2023

Hei, mitt navn er Bengt. Jeg er finansjournalist på Bestekredittkortet.com. Jeg har skrevet for dette nettstedet i flere år. Jeg har bakgrunn fra både media og finans (jeg startet yrkeskarrieren min i bank). For tiden fokuserer jeg skrivingen om rabattene du kan få med kredittkort, cashback og hvilke reisekort som har flest fordeler.

Oppdatert 8/4/2023