Hva er Vipps?

Vipps er en digital betalingsapp som kan benyttes av alle nordmenn over 15 år. Det finnes også en enklere versjon, «Vipps Under 15», som kan brukes av barn.

Vipps ble lansert i Norge 30. mai, 2015. Til å begynne med kunne man bruke appen for å sende penger mellom privatpersoner og betale til lag og organisasjoner. Alt man måtte gjøre, var å taste inn mobilnummeret til en annen Vipps-bruker for å sende eller motta pengene.

Denne handlingen fikk ganske raskt et eget verb. Å vipse betyr å sende penger med Vipps.

 I dag kan du også betale regninger og kjøpe varer og tjenester med appen.

Appen lagrer ikke pengene dine. For å betale med Vipps må du koble en bankkonto eller et betalingskort til appen. Flere kort og kontoer kan være tilkoblet samtidig. Du bestemmer selv hvilken konto eller hvilket kort som skal belastes hver gang du sender penger eller kjøper noe.

Det var banken DNB som stod bak lanseringen av Vipps i 2015. Siden den gang har tjenesten blitt skilt ut i et eget selskap, et selskap som ble fusjonert med BankAxept og BankID i 2018. I dag har Vipps 11 millioner brukere i flere av de nordiske landene.

Slik kommer du i gang med Vipps

Du kan bruke Vipps på smarttelefoner som benytter operativsystemene fra Apple (iOS) og Google (Android). Det var en stund mulig å bruke Vipps på Windows-telefoner også, men dette er ikke lenger mulig.

Slik kommer du i gang:

 1. Last ned Vipps fra Apples App Store eller Google Play.
 2. Installer appen og åpne den.
 3. Legg til et kort eller en bankkonto.

Du er nå klar til å sende og motta penger med Vipps, uansett hvilken norsk bank du benytter. Før du kan bruke appen fullt ut, må du identifisere deg. Dette kan du gjøre på telefonen, med BankID.

Vipps kredittkort

Kan man bruke kredittkort i Vipps? Ja, det kan man. Du kan både kjøpe varer og tjenester og sende penger til andre Vipps-brukere.

Alt du trenger å gjøre er å legge til kredittkort på Vipps. Forutsetningen er at du har fått kortet fra en norsk kortutsteder. Dette innebærer, blant annet, at kort fra American Express ikke kan brukes med tjenesten når dette skrives.

Slik legger du til et kredittkort i Vipps

For å bruke et kredittkort med Vipps, må du legge det inn i appen først. Det hele er ganske enkelt:

 1. Åpne appen og velg profilen din.
 2. Velg Konto og kort.
 3. Deretter velger du Legg til kort.

Nå kan du fylle ut den nødvendige informasjonen om kortet ditt:

 • Kortnummeret.
 • Utløpsdato.
 • CVC-koden.

Du finner CVC-koden (Card Verification-koden) på baksiden av kortet. Det er de tre siste sifrene du ser i signaturfeltet.

Til slutt velger du Legg til/Registrer. Du kan bruke kortet med Vipps umiddelbart etter at det er registrert.

Å bruke Vipps med kredittkort

Når du skal Vippse fra kredittkort, må du fortelle appen at det er kortet som skal være betalingsmiddelet. Dette gjelder hvis du har flere kort og bankkontoer knyttet til Vipps. Å bruke Vipps fra kredittkort er enkelt. Alt du trenger å gjøre er å velge kortet før du sender pengene.

Du kan bruke kredittkortet som betalingsmiddel hos forhandlere som godtar Vipps. Du kan også bruke det når du skal sende penger til venner eller familie.

Det er også mulig å ta ut penger fra kredittkortet via Vipps. Forutsetningen er at banken som har gitt deg kortet, har åpnet for dette. Ettersom uttaket kun kan skje i butikker (når dette skrives) må også butikken ha lagt til rette for kontantuttak med Vipps.

Derimot kan du ikke ta imot penger på kortet. Du må ha en bankkonto i Vipps som du mottar penger på.

Betale regninger med kredittkort Vipps?

Du kan ikke betale regninger i Vipps med kredittkort. For at regningsbetaling skal fungere, må du benytte en bankkonto som er knyttet til appen.

Hva med kostnader og fordeler?

Vi har ikke kommet over kredittkorttilbydere som belaster kundene sine med gebyrer når de bruker Vipps. Vi vil allikevel anbefale at du tar kontakt med banken som har gitt deg kortet og spør hvilke gebyrregler som gjelder deres kort og Vipps.

Kredittkortfordelene din er intakte med Vipps, med et viktig unntak:

 • Du får ikke bonus eller cashback når du sender penger til privatpersoner.
 • For å få fordelene med kortet må Vipps-betalingen gå til kjøp av en vare eller tjeneste.

Vipps har for øvrig enkelte kostnader uavhengig av hvilket betalingsmiddel du bruker. Du kan lese mer om dette lenger ned.

Vipps kredittkort tid

Når du betaler med kredittkortet via Vipps, trekkes beløpet fra kortet umiddelbart hvis du kjøper en vare eller tjeneste. Skal du derimot sende penger til én eller flere privatpersoner kan det ta inntil 3 dager før pengene er hos mottakerne.

Hva koster det å bruke Vipps.

I begynnelsen måte Vipps-brukere betale 1 krone hver gang de sendte penger til noen. Hvis beløpet var større enn 2.000 kroner, måtte man ut med 1 % av beløpet man overførte.

Da Danske Bank lanserte konkurrenten Mobilepay uten gebyrer i 2015, valgte DNB å kutte de fleste gebyrene i Vipps. Det eneste du må betale i dag er 1 % av beløpet hvis du overfører mer enn 5.000 kroner.

Vanlige spørsmål om Vipps kredittkort

Kan jeg vippse fra kredittkort?
Hvordan legger jeg inn kredittkort på Vipps?
Koster det noe å Vippse med Mastercard?
Hvor lang tid tar det å bruke Vipps med kredittkort?
Kan jeg betale regninger i Vipps med kredittkort?
Kan jeg Vippse fra kredittkort til et annet kredittkort?
Erik Sæther
Erik Sæther Oppdatert 8/19/2022

Erik har flere tiårs erfaring som reporter og innholdsprodusent. Han har god kjennskap til det norske kredittkortmarkedet og er ansvarlig for at nettsiden er oppdatert med relevant og nyttig informasjon om kredittkort.