En digital kopi av kredittkortet

Som navnet antyder, er virtuelle kredittkort ikke fysiske kort. De er digitale kopier. Virtuelle versjoner fungerer langt på vei på samme måte som fysiske utgaver, men virker stort sett bare på nettet. Du kan, for eksempel, ikke ta ut penger i minibank med en virtuell kopi.

Bankene som tilbyr digitale versjoner av kortene sine, oppbevarer dem vanligvis i nettbanken eller en egen app.

Tanken bak digitale kredittkortkopier er at det skal bli litt enklere og tryggere å bruke dem.

  • Du blir mindre avhengig av å ha med deg et fysisk kort over alt.
  • De virtuelle kortene har sikkerhetsfunksjoner som gjør dem enda tryggere å bruke på nettet.

Raskere tilgjengelighet

Har du bestilt et kredittkort, vet du trolig at det kan ta mange dager fra at banken sier ja til å gi deg det til at du kan bruke det. Fysiske kredittkort og PIN-koden som følger med, kan bruke god tid i posten på vei hjem til deg.

Med en virtuell kopi av kortet, slipper du vanligvis å vente. De fleste bankene som tilbyr slike kort, gir deg tilgang til den digitale kopien så snart du har skrevet under kredittkortavtalen. Dermed slipper du å vente på at postbudet skal dukke opp med plastkortet og PIN-koden. Det er dette som gjør at det er mulig å få kredittkort på dagen.

Slik virker det

Gebyrfri Visa fra Santander er et av kortene som også finnes i en virtuell versjon. I stedet for å ha med deg det fysiske kortet over alt, kan du åpne bankens app eller kundesider og finne kredittkortdetaljene der.

La oss si at du skal handle på nettet med kortet. Dette er hva du gjør:

  1. Logg inn i appen eller på kundesidene dine på Santanderconsumer.no.
  2. Velg «Vis kort» fra hovedmenyen. Dette åpner en egen side for kortet ditt.
  3. Trykk på «Vis kortinformasjon» for å se kredittkortdetaljene.
  4. Kopier opplysningene til betalingsfeltene i nettbutikken du handler hos.

Kortnummeret, altså de 16 kontrollsifrene, er identiske på det fysiske og virtuelle kortet. Det samme er kortholder-navnet og utløpsdatoen.

Sikkerhetskoden (CVV2) derimot, er forskjellig. Den byttes ut hver tredje time på det virtuelle kortet.

  • I Gebyrfri Visas tilfelle, kan du bruke sikkerhetskoden én gang.
  • Skal du gjøre flere kjøp, må du lage en ny kode.
  • Du får en ny kode hver gang du lukker og åpner «Vis kortinformasjon».

Dette er den viktigste grunnen til at det er enda litt tryggere å handle med virtuelle kredittkort. Eventuelle banditter har lite å stille opp med mot en sikkerhetskode som skiftes ut hver tredje time eller for hvert kjøp.

Ulike varianter

Hvordan digitale kredittkort virker, varierer litt fra den ene banken til den andre. Det finnes flere varianter:

  • Blåkopi – Slike virtuelle kort er en direkte kopi av det fysiske kortet. Alt fra kortnummer til sikkerhetskode er identisk. Informasjonen er statisk, den endrer seg ikke.
  • Dynamiske kort – Disse virtuelle kortene har elementer som endrer seg og skiller seg fra det fysiske kortet. Avhengig av hvilket kort du har, vil kortnummer, utløpsdato eller sikkerhetskode endre seg med jevne mellomrom.
    De mest avanserte kortene endrer flere av opplysningene samtidig.
  • Engangskort – Det finnes også digitale kredittkortkopier du bare kan bruke én gang. Vanligvis er det også her forskjeller på kortopplysningene på det fysiske og det virtuelle kortet.

Virtuelt Mastercard eller Virtuelt Visa-kort?

Mastercard og Visa er betalingsnettverk. Begge nettverkene fungerer med virtuelle kort. Dermed er det opp til hver enkelt korttilbyder om du kan få virtuelle kort eller ikke.

I skrivende stund er det mest virtuelle Visa-kort som tilbys i Norge, mye takket være at flere av kortene til Santander Consumer Bank kommer i digitale versjoner.

Fungerer ikke alltid for abonnement

Mange av oss betaler digitale abonnement, slik som strømmetjenester (Netflix, HBO Max, Spotify, og så videre) med kredittkort. Det er ikke sikkert et virtuelt kredittkort er den beste løsningen for dette.

Hvis det virtuelle kortet ditt er dynamisk, altså at det har informasjon som endrer seg etter hvert kjøp, kan det oppstå problemer når et abonnement skal betales. Kortopplysningene du la inn første gang, stemmer ikke lenger ettersom de har endret seg siden sist.

Sjekk med kundeservice i banken som har gitt deg kortet hvordan den virtuelle kopien fungerer med abonnementsbetalinger. Vanligvis vil du få beskjed om å bruke detaljene fra det fysiske kortet.

Lag ditt eget virtuelle kredittkort

I skrivende stund er det forholdsvis få norske banker som tilbyr digitale versjoner av kredittkortene sine. Det betyr ikke at du ikke kan nyttiggjøre deg av fordelene med virtuelle kort. Du kan lage dine egne, digitale versjoner.

Du kan legge inn mange av de norske kredittkortene i Apple Pay, Samsung Pay og Google Pay. Dermed slipper du å ha med fysiske kort, du kan bruke Apple, Samsung eller Googles digitale telefonlommebøker i stedet.

Før du gjør det, er det et par ting du bør sjekke:

  1. Kontakt banken som har gitt deg kortet og spør om kortene deres fungerer med Apple Pay, Samsung Pay eller Google Pay. (Kort fra DNB og Sparebank 1, for eksempel, funker ikke med Apple Pay.)
  2. Sjekk om du fortsatt mottar kredittkortfordeler når du bruke digitale lommebøker.

Å bruke en digital lommebok kan være en løsning hvis dere er to som skal dele på å bruke et kredittkort. Den ene kan bruke det fysiske kortet, den andre kan legge det inn i sin digitale lommebok, for eksempel. Dermed kan begge bruke det samme kortet, uavhengig av hverandre.

Hva med kredittkortfordeler?

Virtuelle kort er altså digitale kopier av det fysiske kortet. Det betyr at fordelene som følger med kortet, slik som rabatter, cashback eller forsikringer, vanligvis er intakte også når du bruker den virtuelle versjonen.

Vi skriver vanligvis ettersom det finnes enkelte unntak. Hos noen forhandlere blir ikke kredittkortfordelene registrert.

Trumf Visa er et eksempel på dette. Betaler du med det fysiske kortet hos Meny eller Kiwi, for eksempel, registreres bonusen automatisk. Legger du derimot kortet inn i Apple Pay eller Google Pay, slik at det blir virtuelt, registreres bonusen ikke. Derfor må du skanne et Trumf medlemskort i kassen i tillegg.

Vi anbefaler at du kontakter banken som har gitt deg kredittkortet for å sjekke hvilke regler som gjelder for kredittkortfordeler og bruk av virtuelle kort.

Fordeler og ulemper

Det er både fordeler og ulemper med virtuelle kredittkort.

Fordeler

  • Virtuelle engangskort og kort med skiftende opplysninger øker sikkerheten ytterligere.
  • Erstatter fysiske kort et godt stykke på veien. Plastkortet kan ligge trygt i skuffen.
  • Flere brukere kan handle med det samme kortet, uavhengig av hverandre.
  • Du slipper å vente på at det fysiske kortet skal dukke opp i posten.
  • Du kan ikke miste et virtuelt kort.

Ulemper

  • Fungerer stort sett bare på nettet. Du kan få betalingsvansker i fysiske butikker.
  • Er ikke egnet for betaling av abonnement, slik som strømmetjenester.
  • Krever større oppmerksomhet hvis flere deler på å bruke kortet.
  • Kan gjøre at du går glipp av enkelte kredittkortfordeler.
  • Det er ikke mulig å bruke kortene i minibanker.

Vanlige spørsmål om virtuelt kredittkort

Hva er virtuelt kredittkort?
Hvordan fungerer et virtuelt kredittkort?
Er det trygt å bruke virtuelle kredittkort?
Kan jeg bruke alle kredittkort virtuelt?
Hva er det beste virtuelle kredittkortet?
Bengt Bergh Publisert 7/25/2022

Hei, mitt navn er Bengt. Jeg er finansjournalist på Bestekredittkortet.com. Jeg har skrevet for dette nettstedet i flere år. Jeg har bakgrunn fra både media og finans (jeg startet yrkeskarrieren min i bank). For tiden fokuserer jeg skrivingen om rabattene du kan få med kredittkort, cashback og hvilke reisekort som har flest fordeler.

Oppdatert 4/4/2024