Beste kredittkort for bedrift

Coop bedriftskort
Coop bedriftkort
 • Gode rabatter (drivstoff, telefoni)
 • Kontrollverktøy for enklere regnskap
 • Høy kredittgrense
 • Ingen årsavgift
 • Årsgebyr: 0 kr
 • Maks kreditt: 300 000 kr
 • Effektiv rente: 0,00 %
 • Rentefrihet: 50 dager
Mer informasjon
Sammenlign kort

Kredittkort bedrift

Bedriftskredittkort, eller firmakort som mange kaller dem, er en egen sjanger i kredittkortmarkedet. Rent fysisk er det ingen forskjeller på et kredittkort for bedrifter og ordinære kredittkort. De har samme utforming og utseende.

Utover de fysiske likhetene er det store forskjeller. Ekte firmakort har en lang rekke tilleggsfunksjoner som er til stor hjelp for økonomisjefen eller den som har ansvaret for bedriftens regnskap.

Ulike kredittkort for bedrifter kommer med forskjellige verktøy for kontroll og rapportering. Det kan også variere hvem som har ansvaret for kortene. Du kan, for eksempel, velge om det er hver enkelt ansatt som skal være personlig ansvarlig eller om firmaet skal ha ansvaret.

Mange innkjøp – en faktura

En av de viktigste årsakene til at mange bedrifter går til anskaffelse av kredittkort til seg selv og de ansatte, er at de forenkler arbeidsdagen. Kortene kan erstatte en stadig større kvitteringsbunke ettersom mange innkjøp kan samles på én faktura.

Du kan bruke et firmakort til nær sagt hva som helst. Det er allikevel enkelte utgifter som oftere betales med kort av bedriftene som bruker dem:

 • Utlegg for varekjøp.
 • Netthandel.
 • Ansattes reiser og hotellopphold.

Kontroll og rapportering

En annen fordel med firmakredittkort er alle verktøyene som følger med. Dette er verktøy som gjør det lett å kontrollere hva kortet eller kortene brukes til og av hvem. Sporing av utgifter og håndtering av budsjetter kan bli vesentlig enklere.

 • Det finnes løsninger som overfører detaljer om kortbruk til en rekke reiseregningssystemer på daglig basis.
 • I tillegg er det enkelt å integrere rapportering av kortbruk med de fleste regnskapssystemene på markedet.

Visste du, for eksempel, at DNBs bedriftskort har en funksjon som gjør at flybilletter betales på avreisedatoen, og ikke når du bestiller dem. Dette gjør at billettene faktureres i den riktige perioden.

Hvis bedriften har flere kredittkort fordelt på de ansatte, kan det opprettes en "superbruker". Denne personen får tilgang til digitale verktøy som gir full oversikt over alle kortene i bedriften. Den samme personen kan også administrere alt som har med kortene å gjøre, slik som å bestille nye, for eksempel.

Du må vanligvis betale for slike tilleggsfunksjoner, men ettersom det kan spare deg og bedriften for mye arbeid, kan det være verdt det.

Gode kredittkort for firmaer kan med andre ord være enhver regnskapsmedarbeiders våte drøm.

Kredittkort bedrift - Hvem kan få?

De fleste bankene som tilbyr firmakredittkort i Norge, ønsker at bedriften din oppfyller enkelte krav før du får et kort. Et av de viktigste kravene er at du kan legge frem firmaets regnskap, som regel, for de tre siste årene.

Hvis bedriften din er kvalifisert for å få kredittkort, har du en viss valgfrihet når det gjelder hvor mange kort du kan få. Du kan, for eksempel, bestille ett kort som flere brukere skal dele på. Du kan også bestille flere kort til flere av de ansatte. Hvis du gjør det siste, har du to valg:

 • Hver ansatt er ansvarlig for hvert sitt kort (privat ansvar).
 • Bedriften er ansvarlig for alle kortene (firmaansvar).

Privat ansvar eller firmaansvar?

Det finnes altså to modeller for fordeling av ansvaret for bedriftens kredittkort. Ansvaret for hvem som skal betale kredittkortregningene kan pålegges hver enkelt ansatt eller firmaet. Du kan med andre ord opprette et firmaansvar (firmaheftende) eller et privat betalingsansvar (privatheftende):

Privat ansvar:

 • Her blir hver enkelt korteier kredittvurdert.
 • Korteierene får hver sin faktura som de må betale selv.

Firmaansvar:

 • Her er det firmaet som blir kredittvurdert.
 • Firmaet er ansvarlig for at kredittkortfakturaene betales.
 • For å få firmaansvar, kreves det at du legger frem regnskap for de siste årene.
 • Kredittgrensen deles mellom alle kortene som er knyttet til avtalen.

Hvis du søker om et kort med firmaansvar, må du følge flere regler. Blant annet, er det kun firmaets daglige leder, eller en person som har fullmakt til å inngå avtaler på vegne av bedriften (prokurist), som kan søke om kort.

I tillegg må du legge frem dokumenter som viser hvem som er de reelle eierne i selskapet og om noen av dem er såkalte politisk eksponerte personer. Det siste skyldes at bankene må forsikre seg om at selskapet ikke hvitvasker penger eller finansierer terrorisme.

Oppretter du en kredittkortavtale på vegne av bedriften med privat ansvar er det hver enkelt som skal ha kort som søker selv.

Ulike kredittgrenser

Hvilken ansvarsform du velger for firmakortet avgjør også hva slags kredittgrense du kan få. Går du for privat ansvar, får hver enkelt kortinnehaver sin egen kredittgrense opptil 100.000 kroner.

Velger du i stedet kort med firmaansvar, kan du få så mye som 200.000–300.000 kroner i kredittgrense. Den tilgjengelige kreditten fordeles mellom kortene de ansatte har fått.

Ønsker du at kortet eller kortene skal ha en lavere kredittgrense? De fleste bankene lar deg være med på å sette grensen selv, uansett om du velger kort med firma- eller privatansvar.

Kredittkort firma – Koster mer

Det er gratis å eie de fleste, ordinære kredittkortene i Norge. Eierne betaler ikke årsgebyr for eierskapet. Slik er det ikke med kredittkort for bedrifter. Hovedregelen er at du må betale en årlig avgift.

Hvor mye, avhenger av hvilket kort du velger. Noen kort koster et par hundrelapper i året. Andre må du betale opp mot 2.000 kroner for. Merk deg at prisene bankene oppgir som regel gjelder per kort. Bestiller du 10 kort som koster 1.500 kroner per stykk, må du betale 15.000 i året til sammen i avgifter.

I tillegg har noen kort varierende priser basert på betalingsfristen for kredittkortfakturaene. Med enkelte kort kan du nemlig velge hvor mange dager som skal gå fra at du mottar fakturaen til at du betaler den. Dette er DNBs priser, for eksempel:

 • 15 dager til forfall: 250 kroner.
 • 20 dager til forfall: 445 kroner.
 • 25 dager til forfall: 495 kroner.

Du må ikke forveksle antall dager til forfall med rentefrihet. Med de beste kortene for firmaer kan du få rentefrie perioder som varer opptil 55 dager før en ny periode starter.

Det følger med fordeler

Det følger mange gode fordeler med ordinære kredittkort. Rabatter på tusenvis av varer, bonus eller cashback på alt du handler og flere gratisforsikringer. Kredittkort for bedrifter har også fordeler, om enn ikke like mange som dem du får med de beste kortene for privatkunder.

 • Rabatt på drivstoff – Dette er en fordel som følger de fleste firmakortene. I skrivende stund er Coops bedriftskort det beste bensinkortet da det gir høyeste rabatten (60 øre per liter på diesel, 1 krone i rabatt per liter på anleggsdiesel).
 • Reiseforsikringer – Ettersom mange firmakort brukes av ansatte på jobbreiser, inkluderer de fleste en eller annen form for reiseforsikring.
 • Adgang til flyplasslounger – Flere av de beste (men også dyreste) firmakredittkortene inkluderer adgang til en lang rekke flyplasslounger over hele verden.

I tillegg gir flere av kortene deg billigere leiebil og rabatt på telefonabonnement.

Firmakort – Fordeler og ulemper

Som med alt annet i livet, er det både fordeler og ulemper med kredittkort for firmaer. La oss se på fordelene først:

 • Bedre likviditet – Du betaler én faktura på etterskudd.
 • Forenkler varekjøp og ansattes utlegg – Mange innkjøp på én faktura.
 • Kan kobles til kraftige verktøy for regnskap, reiseregninger og sporing av utgifter.
 • Har flere av de samme brukerfordelene som vanlige kort (rabatter og forsikringer).
 • Fleksible løsninger for ansvarsfordeling (privat ansvar eller firmaansvar) og tilbakebetaling av gjeld.
 • Har du mange ansatte som reiser i jobben? Livet blir enklere både for de som reiser og de regnskapsansvarlige.

Alt er ikke bare fryd og gammen. Det finnes ulemper også:

 • Firmakort har som regel en årsavgift (fra 200–2.000 kroner per kort).
 • Verktøyene for kontroll og rapportering, koster penger.

Kredittkort firma - Hvordan finne det beste kortet?

Det finnes dessverre ingen god sammenligningstjeneste som hjelper deg med å finne den beste kredittkortløsningen for deg og din bedrift. Det betyr at du må gjøre en god del av jobben selv.

Vi anbefaler at du starter med å spørre deg selv og rådgiverne dine om hvorfor bedriften bør ha kredittkort. Prøv å forestille dere situasjoner hvor et kort kan være nyttig.

Lag gjerne en liste med bruksområder for kortet og hva dere ønsker at det skal inkludere. Er det, for eksempel, viktig at det følger med reiseforsikringer eller loungeadgang?

Når dere har laget listen, gjenstår det å kontakte bankene som tilbyr firmakort. Dere kan jo starte med å snakke med banken dere allerede bruker. Forklar at dere vurderer å skaffe kredittkort, hva kortet skal brukes til og hvilke krav dere stiller.

Jo flere tilbydere dere kontakter, desto større er sjansen for at dere får kort som dere kan leve godt med i lang tid fremover.

Her er noen av bankene og kredittselskapene som tilbyr kredittkort til firmaer:

 • Sparebank 1-bankene.
 • DNB (DNB Corporate Mastercard).
 • Nordea (First Card).
 • Danske Bank (Corporate Platinum, Corporate Gold og Corporate Classic).

Merk deg at både DNB og Sparebank 1 tilbyr firmakredittkort i samarbeid med Eurocard når dette skrives.

Ordinære kredittkort som firmakort?

Det er i og for seg ingenting i veien for at du kan bruke kredittkort forbeholdt privatkunder i firmasammenheng. Faktisk kan mange av de vanlige kortene gi deg flere fordeler enn hva typiske firmakort kan.

Ta et kort som Komplett Bank Mastercard, for eksempel. Med dette kortet får du bonus på stort sett alt du handler. Bonusen kan du veksle inn i varer når du handler på Komplett.no, slik som datautstyr eller kontormøbler, for eksempel.

Det du går glipp av er alle de integrerte rapport- og kontrollverktøyene. Disse får du kun med kort som utelukkende tilbys bedrifter. Det blir med andre ord langt mer komplisert å beholde kontrollen over de ansattes kortbruk.

I tillegg får du ikke kredittkort med firmaansvar hvis du velger vanlige kort. Dermed er det hver enkelt ansatt som skal ha kort som må søke og kredittvurderes.

I oppstartsfasen av en bedrift, trenger du kanskje bare ett kort som du er mester over selv. Her kan et ordinært kort være løsningen, også fordi kredittkort med firmansvar betinger at du kan vise frem regnskapene for de tre siste årene.

Etter hvert som bedriften vokser og utvider vil vi anbefale at du bytter til et ordentlig firmakredittkort. Dette gjelder ikke minst hvis du ansetter flere personer som skal handle eller reise på bedriftens vegne.

Kredittkort eller kassekreditt?

Kassekreditt er på mange måter et slags kredittkort for bedriften. Med en slik kreditt kan du overtrekke bedriftskontoen inntil en kredittramme du blir enig med banken om. Du betaler kun renter for den delen av kredittrammen du har benyttet.

Kassekreditt kan være et foretrukket alternativ til firmakredittkort. Ordningen er forholdsvis fleksibel, og renten på kreditten du benytter ligger godt under renten på kredittkortgjeld.

Kassekreditt er allikevel ikke mer fleksibelt hvis du har ansatte som skal reise og bo på firmaets regning, for eksempel. Det er ikke gunstig å la "hvem som helst" disponere kreditten. Dermed kan løsningen bli en tungvinn affære, både for dem som reiser og økonomiavdelingen som bestemmer over kontoen.

Kredittkort enkeltmannsforetak

For enkeltmannsforetak, slik som frilansere og selvstendig næringsdrivende, kan kredittkort laget for bedrifter raskt koste mer enn det smaker. I mange tilfeller lønner det seg heller å benytte et vanlig kredittkort.

Det er gratis å eie de fleste av dem, du slipper å betale årsavgifter. I tillegg inkluderer kortene muligheter til å spare penger på mange av innkjøpene du må gjøre for å drive virksomheten din.

Mange selvstendige næringsdrivende vet at det kan være vanskelig å holde privatøkonomi og bedriftsøkonomi adskilt. Derfor anbefaler vi at du skaffer deg et kredittkort som du bare bruker i næringsvirksomheten.

 • Et eget kort for næringen gjør det enklere å holde styr på innkjøp og utgifter.
 • Du kan allikevel utnytte fordelene som følger med kortet som privatperson, slik som bonuser.

Vanlige spørsmål om kredittkort bedrift

Hvordan fungerer bedriftskredittkort?
Hva er beste kredittkort for bedrifter?
Bør alle bedrifter skaffe seg kredittkort?
Hvilket kredittkort passer for enkeltmannsforetak?
Bengt Bergh Publisert 4/28/2022

Hei, mitt navn er Bengt. Jeg er finansjournalist på Bestekredittkortet.com. Jeg har skrevet for dette nettstedet i flere år. Jeg har bakgrunn fra både media og finans (jeg startet yrkeskarrieren min i bank). For tiden fokuserer jeg skrivingen om rabattene du kan få med kredittkort, cashback og hvilke reisekort som har flest fordeler.

Oppdatert 8/16/2023