1. "Glemmer" den rentefrie perioden

Den største fordelen med et kredittkort er at man slipper å betale renter på pengene man låner av kredittkortselskapet. For en periode. De fleste korttilbyderne gir deg inntil 50 dagers rentefrihet (noen gir deg en lengre periode enn dette også). Sagt på en annen måte: Du får låne penger gratis av dem som har gitt deg kredittkortet. På det meste i halvannen måned.

Og med de fleste kort er det slik at du alltid mottar en faktura på beløpet du har utestående før den rentefrie perioden er over. Dermed har du alle muligheter til å betale tilbake det du skylder uten å måtte betale så mye som en eneste krone i renter.

Problemet er bare at mange ikke utnytter denne muligheten. De bruker mer penger med kortet enn hva de kan betale neste gang det dukker opp en kredittkortregning. Og hva skjer da? Jo, det legges (høye) renter på beløpet de skylder.

Og mange lar det skure og gå. I mange måneder av gangen. Til slutt sitter de med skyhøy kredittkortgjeld og renter som nesten ikke er til å leve med.

Dette er kanskje den verste kredittkort-tabben du kan gjøre: Å unngå å betale tilbake alt du skylder før den rentefrie perioden er over. Derfor skal du betale tilbake alt du har utestående hver gang du får en kredittkortfaktura. Det er bare på denne måten du kan nyte godt av fordelene og spare penger med kredittkort.

2. Betaler kun minstebeløpet

Kredittkortbrukere som regelmessig begår tabben over, havner ofte i en annen felle også. Ikke nok med at de bygger opp kredittkortgjeld. Når de gjør opp for seg, velger de bare å betale minstebeløpet.

Alle kredittkortregninger inneholder to tall:

  • Det totale beløpet man skylder kredittkortselskapet.
  • Minstebeløpet man er nødt til å betale på hver enkelt faktura.

Ofte er det store forskjeller på disse to beløpene. Man kan skylde titusenvis av kroner. Men alt man trenger å betale er noen skarve hundrelapper.

Dessverre velger mange å betale minimumsbeløpet. Og det er problematisk ettersom mesteparten av beløpet er renter. Selve avdraget på det man skylder blir nesten ikke merkbart når man bare betaler det laveste beløpet kredittkortselskapet krever.

Det hører med til historien at myndighetene har pålagt kredittkortselskapene å unngå at kundene betaler minstebeløpet i det uendelige. Varer praksisen med minimumsbetalinger for lenge er kredittkortselskapene nødt til å gjøre om gjelden til et vanlig nedbetalingslån.

Har du en del kredittkortgjeld er det bare én ting å gjøre for å unngå denne tabben: Betal tilbake så mye du kan av det du skylder hver gang du får en ny faktura. Og for at det skal monne kan du bruke feriepenger og penger du har fått tilbake på skatten.

3. Man bryr seg ikke om gebyrer

Det er i utgangspunktet gratis å bruke kredittkort. Du må som regel ikke betale noe ekstra for å kjøpe varer og tjenester med det. Men det finnes unntak. Og disse kan merkes hvis du ikke gjør alt du kan for å unngå dem.

De aller fleste kredittkortselskapene tar seg betalt for at du tar ut penger i minibank med kortene deres. Hvor mye varierer. Men på det verste kan du måtte ut med flere hundre kroner for kontantuttak i minibanker. Her er et eksempel.

  • Du tar ut 5.000 kroner med kredittkortet ditt i en minibank.
  • For dette blir du belastet med 40 kroner, pluss 4 % av uttaksbeløpet i gebyr.
  • Alt i alt skal kredittkortselskapet ha 240 kroner av deg for kontantuttaket.

(Det finnes riktignok selskap som har sløyfet disse gebyrene. Sjekk vår sammenligning av de beste, norske kredittkortene for å finne ut hvilke selskap som er mer gebyrkåte enn andre.)

Enkelte kredittkorttilbydere kan finne på å slenge andre gebyrer i ansiktet ditt også. For eksempel årsgebyr for å bruke kortene deres.

Et gebyr alene gjør sjelden vondt. Men du skal ikke bruke kortet i minibanker mange ganger før det merkes på lommeboken. Derfor bør du alltid sjekke hva slags gebyrer som gjelder for kredittkortet du bruker. Og kanskje det beste av alt: Velge et kredittkort som har få eller ingen gebyrer.

4. Unngår å sjekke vilkårene

Når du får et kredittkort skriver du under på en avtale med kredittkortselskapet. Denne avtalen inneholder alt du må vite om vilkårene for kortet. Dessverre er det mange som ikke setter seg inn i disse. Og det kan koste dem dyrt.

Ta forsikringer, for eksempel. Mange kort inkluderer gratis reiseforsikringer. Og gratis avbestillingsforsikring. Vel og bra. Bare unngå å gjøre den samme feilen mange har gjort før deg: Å ta for god fisk at man har en forsikring som dekker alle eventualiteter.

For slik er det nemlig ikke. Kredittkortenes gratisforsikringer er gode på en rekke områder. Men ikke på alle. Derfor gjør du lurt i å lese den lille teksten. Sett deg godt inn i alle vilkårene som gjelder for kortet du har skaffet deg. Dermed unngår du, for eksempel, å legge ut på en reise mens du i realiteten er underforsikret.

5. Planlegger ikke kredittkortbruk

Norske kvinner og menn elsker impulskjøp. Og med et kredittkort i lommeboken er det enda enklere å kjøpe etter å ha fått et plutselig innfall. Problemet er dette: Blir det for mange impulskjøp er veien kort til kredittkortgjeld og høye renteutgifter.

Heldigvis er botemiddelet ganske effektivt. Så lenge du klarer å være litt disiplinert. Du må rett og slett planlegge kredittkortbruken din. Målet er at du aldri skal handle for mer enn hva du klarer å betale tilbake når den neste kredittkortregningen dukker opp i innboksen din.

Et budsjett hjelper deg med å holde orden på økonomien din. Setter du opp et godt budsjett, vet du hvor mange penger som kommer inn. Og hvor mange som forsvinner ut igjen. Og til hva. Budsjettet vil også fortelle deg hvor mange penger du kan bruke på handel med kredittkort slik at du unngår å havne i bakleksa neste gang du får en kredittkortregning.

Men dette krever også at du er litt disiplinert. Du må stå imot fristelsen for å dra kredittkortet på impuls. Og her hjelper det å sove på det. Kommer du over et klesplagg eller en dings som du får en plutselig iver etter å kjøpe? Sov på det. Gi det 24 til 48 timer. Har du fortsatt like lyst til å dra kortet etter et par døgns tenkepause, er sjansen stor for at varen fortsatt er på lager.

6. Velger feil i utlandet

Den siste kredittkorttabben mange gjør er ikke den som koster mest. Men vi synes det er verdt å nevne den. Den handler om å betale for seg med kredittkort i utlandet.

Mange nordmenn bruker kredittkort på reise. Ikke minst på grunn av den ekstra tryggheten som følger med. Det mange ikke er klar over er at en vare eller tjeneste i utlandet har to priser. Og det er hvilken valuta du velger å betale i som avgjør prisen.

Når du bruker et norsk kredittkort i utlandet, kan du få spørsmål om du ønsker å betale i norsk eller lokal valuta. Pass på at du alltid velger lokal valuta. Grunnen er enkel.

  • Når du betaler i lokal valuta, er det kredittkortselskapenes vekslingspåslag som brukes. Dette er ofte på 1 til 2 prosent av kjøpesummen.
  • Velger du derimot å betale i norske kroner, er det selgerens vekslingspåslag som brukes. Og dette kan fort komme opp i 6 eller 7 prosent.

En restaurantmiddag på Kreta, som koster 2.000 kroner, kan bli hundrelappen dyrere hvis du velger norsk valuta fremfor den lokale.

Mange fordeler

Passer du deg for de 6 tabbene over, kan kredittkortet hjelpe deg med å spare mange penger i løpet av et år. Du kan også la være å bruke det og heller ha det som en buffer for økonomiske nødsituasjoner.

Har du fått det travelt med å skaffe deg et kort etter å ha lest om alle fordelene som følger med? Vi har laget en guide med triks du kan benytte for å få et kredittkort på dagen.

Bengt Bergh Publisert 6/4/2021

Hei, mitt navn er Bengt. Jeg er finansjournalist på Bestekredittkortet.com. Jeg har skrevet for dette nettstedet i flere år. Jeg har bakgrunn fra både media og finans (jeg startet yrkeskarrieren min i bank). For tiden fokuserer jeg skrivingen om rabattene du kan få med kredittkort, cashback og hvilke reisekort som har flest fordeler.

Oppdatert 3/8/2024