Beste metallkort 2024

Curve Metal
Curve Metal
  • 1 % Cashback
  • Tilgang til lounger, billigere valutaveksling
  • Gratis forsikringer, gratis kontantuttak
  • Årsgebyr: 2 500 kr
  • Maks kreditt: Debitkort
Mer informasjon
Sammenlign kort
Revolut Metal
Revolut Metal
  • Loungetilgang
  • 0,10 % - 1 % cashback
  • Flere gratisforsikringer
  • Årsgebyr: 1 300 kr
  • Maks kreditt: Debitkort
Mer informasjon
Sammenlign kort
N26 Metal
N26 Metal
  • Mange forsikringer
  • Inkluderer leiebilforsikring
  • Eksklusivt betalingskort i metall
  • Årsgebyr: 2 040 kr
  • Maks kreditt: Debitkort
Mer informasjon
Sammenlign kort
Lunar Unlimited
Lunar Unlimited
  • Personlig metallkort med gravering
  • Reise- og bagasjeforsikring
  • Eksklusive rabatter
  • Årsgebyr: 1 788 kr
  • Maks kreditt: Debitkort
Mer informasjon
Sammenlign kort

Metall-kredittkort

En rekke velstående mennesker ønsker å vise for omverdenen hvor godt de sitter i det. De viser gladelig frem rikdommen sin. Dette har flere tilbydere av kredittkort merket seg. Derfor tilbyr de metall-kredittkort til de aller rikeste kundene sine.

Metallkortene signaliserer eksklusivitet. Av alle verdens kredittkort er det bare en god håndfull som er laget i rent metall.

De fleste kortene er laget av rustfritt stål eller også en blanding av forskjellige metaller. Det finnes i tillegg gullbelagte kort. Dubai First Royale Mastercard er et eksempel på dette. Ikke nok med at det er belagt med gull, det har også en diamant fastsveiset til forsiden.

Norske Metall-kredittkort

Det er først og fremst i USA og i deler av Asia at bankene deler ut metall-kredittkort til mennesker som har mer penger enn de fleste. I Norge er praksisen ikke særlig utbredt.

Jo, det finnes svært eksklusive kort her hjemme også, slik som kredittkortene Private Banking-kunder får av DNB og Nordea. Disse er allikevel laget i plast, i likhet med stort sett alle andre norske kort.

Det eneste unntaket vi har klart å finne, er American Express Platinum-kortet. Det er mulig å få dette som et metallkort. Med på lasset følger det sjeldne fordeler som gratis adgang til mer enn 1.000 flyplasslounger over hele verden og en av de beste reiseforsikringene du kan få med kredittkort.

Eier du først et Amex Platinum-kort, kan du få en invitasjon til å skaffe deg et Amex Centurion-kort. Forutsetningen er at du bruker Platinum-kortet for høye beløp hver måned. Centurion-kortet er laget av titan. Det koster 35.000 kroner i året å eie kortet.

Svært eksklusive fordeler

Den største forskjellen mellom vanlige kredittkort og metallkort, bortsett fra hva kortene er laget av, er hvilke fordeler du får. De beste, ordinære kredittkortene i Norge inkluderer attraktive goder som gratis forsikringer og rabatter på nær sagt alt du kjøper. Med kredittkort i metall er fordelene jekket opp noen hakk. Her er noen eksempler på hva metallkort-eiere kan unne seg:

  • Gratis adgang til de mest eksklusive loungene på de største flyplassene i verden.
  • Personlig service og oppfølging på flyplassene.
  • Svært høye kredittgrenser eller ingen grenser i det hele tatt.
  • Concierge-tjenester som er tilgjengelig 24 timer i døgnet, året rundt.
  • Rabatt på leie av privatfly.

Andre fordeler? Tja, med det rette metallkortet i hånda vil enkelte luksusbutikker stenge dørene for andre kunder slik at du kan handle i ro og mak. Du får, med andre ord, fordeler på et helt annet nivå med kredittkort i metall, sammenlignet med kortene "vanlige dødelige" har tilgang til.

Ikke for hvem som helst

Tilgjengelighet er en annen viktig forskjell mellom ordinære kort og metall-kredittkort. Mens stort sett alle over 18 år har mulighet til å skaffe seg vanlige kort, stilles det skyhøye krav til blivende innehavere av de mest eksklusive metallkortene.

At du må tjene mange millioner kroner i året er ikke en uvanlig forutsetning. Det kan også hende at enkelte tilbydere krever at du har en formue av en viss størrelse før du kan få kortene deres.

Kravene gjør at det ikke er alle forunt å eie et ekte metallkort. Ryktene vil ha det til at det for et par år siden bare var 1.200 nordmenn som eide et Amex Platinum-kort, for eksempel.

Svært gode reise kredittkort

Kredittkort i metall inkluderer som regel svært gode reisefordeler. Vi har allerede nevnt fri adgang til luksuriøse flyplasslounger. Kortene kan også ha imponerende reiseforsikringer i tillegg til VIP-fordeler hos ulike hotellkjeder og leiebilselskaper.

Derfor er det først og fremst mennesker som reiser svært mye som skaffer seg slike kort. Forretningsfolk, som har hele verden som sin arbeidsplass, er blant dem du kan se vifte med metallkort på flyplasser og i hotellresepsjoner.

Kortene kan passe for andre også. Allikevel bør du reise og bo på hotell langt oftere enn gjennomsnittet for å få maksimalt utbytte med dem.

Kjente kredittkort i metall

I Norge er American Express temmelig alene om å tilby metall-kredittkort. I utlandet finnes det flere kort å velge mellom. Her er noen eksempler:

  • Metallkort Visa: Chase Sapphire Reserve og Amazon Prime Rewards Visa er av mange kåret til de beste metallkortene som benytter Visas betalingsnettverk.
  • Metallkort Mastercard: Blant kortene på Mastercard-nettverket er Mastercard Black og Mastercard Gold blant de mest kjente i metallutførelse. Det koster om lag 10.000 kroner i året å eie det sistnevnte.

Bare så det er sagt: Ingen av kortene over er tilgjengelige i Norge.

Ulemper med Metallkort

Alt er ikke bare fryd og gammen med kredittkort i metall. Det finnes enkelte ulemper. Noen av dem er såpass merkbare at en rekke eiere velger å bytte dem inn i plastkort i stedet.

  • Kostbare – Det koster penger å eie ekte kredittkort i metall. Et Amex Platinum-kort koster om lag 6.000 kroner i året. Et Centurion-kort lopper deg for 35.000 kroner årlig.
  • Fungerer ikke over alt – Støter du på en gammer betalingsterminal med metallkortet ditt, er det ikke sikkert du kan betale for deg. Kortet kan rett og slett være for tykt til å få plass i sprekken.
  • Utløser metalldetektorer – En rekke metallkort-eiere kan fortelle om hvordan kortene deres har utløst metalldetektorer på flyplassene.
  • Ikke lenger eksklusive – Tidligere var metallkort svært eksklusive. Det er de ikke lenger. Nå er det mulig å skaffe seg flere metallkort uten å være millionær. Dette har fått enkelte velstående brukere til å levere tilbake sine kort.

Det finnes alternativer

Ønsker du deg et betalingskort i metall uten å ha en bankkonto på Røkke-nivå? I løpet av de siste årene har det dukket opp en rekke internettbanker, også kjent som mobilbanker. De mest kjente er N26, Revolut og Curve.

Når du åpner en konto hos en av disse, får du et bankkort (debetkort) med på kjøpet. Er du villig til å betale for det, kan du få betalingskortet i metall. Dette koster, som regel, et par hundrelapper i måneden.

Ulempen vil for noen være at kortene ikke inkluderer kreditt. Du får altså ikke kredittkort fra mobilbankene. For at kortene skal virke, må det stå penger på kontoen din.

Kontoene med betalingskort i metall inkluderer allikevel flere typiske kredittkortfordeler. Du kan både få rabatter på det du handler med kortet og gratis forsikringer.

Vanlige spørsmål om metallkort

Hvilke kredittkort er metallkort?
Er det verdt å skaffe seg et kredittkort i metall?
Hva koster det å eie et metallkort?
Hvilke fordeler følger med kredittkort i metall?
Bengt Bergh Publisert 2/18/2022

Hei, mitt navn er Bengt. Jeg er finansjournalist på Bestekredittkortet.com. Jeg har skrevet for dette nettstedet i flere år. Jeg har bakgrunn fra både media og finans (jeg startet yrkeskarrieren min i bank). For tiden fokuserer jeg skrivingen om rabattene du kan få med kredittkort, cashback og hvilke reisekort som har flest fordeler.

Oppdatert 3/28/2024