Sammenlign kredittkort først

Det finnes om lag 300 forskjellige kredittkort i Norge. En viktig del av forarbeidet før du søker, er å sammenligne forskjellige kredittkort med hverandre. Målet er å finne ett elle flere kort som passer behovene dine og forbruksmønsteret ditt. For å hjelpe deg i gang, skal vi først liste opp fordelene som følger med de beste kortene:

 • Rentefri betalingsutsettelse i opptil 50 dager.
 • Gratis reise- og avbestillingsforsikringer, egenandelsforsikring for leiebil.
 • Forsikring mot økonomiske tap som følge av et identitetstyveri.
 • Rabatter på flere titall prosent hos utvalgte forhandlere.
 • Cashback (penger tilbake) på alle kjøp med kortet.
 • Bonus eller poeng på handel som kan brukes på kjøp av flybilletter og hotellopphold.

Dessverre finnes det ikke kort som gir deg alt. Derfor bør du plukke ut fordelene du synes er viktige. Skriv dem gjerne ned slik at du husker dem når du skal sammenligne kortene du er interessert i.

Når du har bestemt deg for hvilke fordeler kredittkortet ditt bør ha, kan du begynne å lete etter kort. Vår liste, som rangerer de beste kredittkortene i Norge, er en god start. Med hjelp av vår sammenligningstjeneste kan du hake av for alle kortene du liker og starte sammenligningsmotoren. Denne åpner en ny nettside hvor kortene du har valgt er stilt opp ved siden av hverandre. Dette gjør det atskillig enklere å se de ulike kortenes fordeler og ulemper.

Når du har bestemt deg for hvilket kort du ønsker å søke om, kan du klikke på knappen merket med "Til søknad". Når du gjør det, sendes du til søknadsskjemaet for kortet du har valgt.

Søk Mastercard eller Visa kredittkort?

Når du sammenligner flere kredittkort vil du trolig oppdage at noen kort har Mastercards logo mens andre benytter Visa-logoen. Er dette noe du bør ta hensyn til?

Strengt tatt ikke. Et Mastercard-kort benytter Mastercards nettverk for betalinger mens Visa-kort benytter Visas nettverk. Utbredelsen av nettverkene er omtrent like omfattende noe som betyr at du stort sett kan betale med begge korttypene hos de samme forhandlerne.

Med andre ord spiller det ingen rolle hvilket nettverk kortet du ønsker deg benytter. Det er i stedet fordelene som følger med kortet som bør være avgjørende for valget ditt.

Gjør klart dette først

Før du kan søke om kredittkort bør du ha gjort klart papirer og dokumenter du kan trenge mens du fyller ut søknadsskjemaet. Hva du trenger, er avhengig av hvilken bank du sender søknaden til. Her er noen av de vanligste tingene du kan bli spurt om:

 • Inntekt – Finn frem en lønnslipp eller en kopi av skattemeldingen slik at du kan føre opp inntekten din så nøyaktig som mulig. Er du næringsdrivende, kan du finne frem næringsoppgaven, for eksempel.
 • Gjeld – Gjør klar alle dokumenter som forteller hvor mye gjeld du har fra før. Du kan bli bedt om å opplyse om hvorvidt du har forbrukslån, boliglån og andre kredittkort.
 • BankID – Noen banker vil innhente informasjon fra gjeldsregistrene automatisk mens du fyller ut søknaden. For at dette skal fungere, må du bruke BankID. Får du positivt svar på søknaden, vil de fleste bankene be om at du signerer kredittkortavtalen elektronisk. Også dette kan du gjøre med BankID.

Søke kredittkort – Steg for steg

Når du har gjort klart alt du trenger, er det forholdsvis enkelt å søke kredittkort. Prosessen er nokså lik uansett hvilket kort du velger. Slik fungerer det hvis du skal søke om TF Bank Mastercard, for eksempel:

Del 1

Det første vinduet i søknadsskjemaet har et felt for personnummeret ditt. Du skal også legge inn epostadressen din og mobilnummeret ditt. I tillegg skal du fortelle banken hvilken kredittgrense du ønsker.

Når du er klar, klikker du på knappen merket med "Neste".

Del 2

I det neste vinduet skal du gi banken opplysninger om sivilstanden din. Du blir også bedt om å fortelle om du har barn under 18 år og hvilket arbeidsforhold du har. I tillegg skal du opplyse om hvor høy den månedlige inntekten din er etter skatt og om du eier eller leier boligen din.

Det er obligatorisk å fylle ut alle feltene. Når du er ferdig, trykker du på Neste-knappen igjen.

Del 3

I søknadsskjemaets siste vindu skal du fortelle hvilke lån du har. Søknadsskjemaet har felter for boliglån, billån og forbrukslån. Du skal fortelle hvor store hvert av lånene er og hvor mye du betaler på dem i måneden. Hvis du ikke har ett eller flere av de aktuelle lånene skriver du bare 0 i de tilhørende feltene.

Du må også opplyse om du er en såkalt politisk eksponert person (de fleste er ikke det) og om du har andre kredittkort.

Når du er ferdig med disse feltene trenger du bare å hake av boksen for at du har lest avtalevilkårene (husk å lese dem først) før du klikker på knappen merket med "Send søknad".

Deretter er det bare å vente i spenning på at det kommer et svar fra banken.

Merk: Noen banker er i stand til å hente inn mange av opplysningene i søknadsskjemaet automatisk, slik som informasjon om inntekter, gjeld og andre kredittkort. For at dette skal fungere, må du gi banken en tillatelse ved å bruke BankID.

Kredittsjekk neste

Når du har sendt søknaden starter banken arbeidet med å bekrefte opplysningene du har gitt den. Den vil, blant annet, be et kredittvurderingsbyrå om å utføre en kredittsjekk av deg. Sjekken går ut på å hente inn opplysninger om deg fra en rekke offentlige registre:

 • Skatteetaten.
 • Gjeldsregistrene.
 • Brønnøysundregistrene.
 • Folkeregisteret.

Når kredittvurderingsbyrået har alle opplysningene det trenger, avgjør det hvilken kredittscore du får. Jo høyere denne er, desto større er sjansen for at du får et positivt svar på søknaden din.

Kredittvurderingsbyrået sender sin vurdering i retur til banken. Banken tar nå den endelige avgjørelsen om du skal få et kort eller ikke. Blir svaret "Ja" vil du, som regel, bli bedt om å signere kredittkortavtalen elektronisk, med BankID, for eksempel.

Mye av prosessen som settes i gang etter at du har sendt søknaden, skjer automatisk. Dette betyr at du kan få svar på søknaden din kort tid etter at du har sendt den. I mange tilfeller kan du få svaret etter noen få minutter.

Ikke bindende

Vi synes det er viktig at du vet at du ikke forplikter deg til noe som helst ved å sende en søknad om kredittkort. Selve søknaden er ikke forpliktende. Du påtar deg ikke et ansvar ved å trykke på Send-knappen.

Skulle du få et ja fra banken du sendte søknaden til, er du fortsatt uten forpliktelser. Du er med andre ord ikke nødt til å ta imot kredittkortet du blir tilbudt.

Det er først når du har signert kredittkortavtalen at du aksepterer ansvaret og forpliktelsene som følger med det å eie et kredittkort.

Kredittkort på dagen?

Å sende en søknad om kredittkort kan være unnagjort i løpet av minutter hvis du har gjort et godt forarbeid. Å få svar tar heller ikke lang tid. Ofte kan du ha svaret noen minutter etter at søknaden ble sendt.

Så når kan du ta i bruk kortet?

Det vil ta noen dager fra at du fikk et positivt svar til at det fysiske kredittkortet dukker opp i posten. Av sikkerhetsmessige hensyn sendes PIN-koden separat. Den lander i postkassen på en annen dag enn kortet for å gjøre det vanskeligere for kriminelle å stjele både kort og PIN.

Dette betyr nødvendigvis ikke at du må vente med å bruke kortet. Stadig flere banker tilbyr virtuelle kredittkort sammen med de fysiske. Du kan få adgang til å bruke det virtuelle kortet så å si umiddelbart etter at du har skrevet under på kredittkortavtalen. Du kan bruke det på nettet. I tillegg kan du koble det til Vipps, for eksempel, slik at du kan handle med det i fysiske butikker.

Hvis banken avslår søknaden

Det er langt ifra alle som får positive svar på kredittkortsøknadene sine. Sannheten er at bankene sier Nei oftere enn de sier Ja. Så, hva kan du gjøre hvis du får et negativt svar på søknaden din?

Det første du kan forsøke er å kontakte banken du sendte søknaden til. Forklar at du har fått et avslag. Be banken gi deg en forklaring på hvorfor den ikke vil gi deg et kort. Det har hendt at banker har gått tilbake på avgjørelsene sine etter at søkere har kommet med tilleggsopplysninger over telefon. Og selv om det ikke lykkes å få banken til å snu, kan det være nyttig å vite hvorfor du ikke kan få et kredittkort.

For det andre betyr ikke et Nei fra én bank at du får samme svar fra andre. Det kan hjelpe å sende søknaden til flere banker. Du må kanskje finne deg i en lavere kredittgrense og at du får færre fordeler. Hvis det allikevel er viktig for deg å eie et kredittkort kan det lønne seg å sende søknaden til mer enn én bank.

Vanlige spørsmål om å søke om kredittkort

Hvor lang tid tar det å søke om et kredittkort?
Er det mulig å søke om kredittkort uten å måtte gjennomgå en kredittsjekk?
Koster det noe å søke om kredittkort?
Kan hvem som helst søke om kredittkort?
Kan jeg angre meg etter at jeg har send søknaden?
Erik Sæther
Erik Sæther Oppdatert 7/28/2022

Erik har flere tiårs erfaring som reporter og innholdsprodusent. Han har god kjennskap til det norske kredittkortmarkedet og er ansvarlig for at nettsiden er oppdatert med relevant og nyttig informasjon om kredittkort.