1. Gratis betalingsutsettelse

Du kan få over 50 dagers betalingsutsettelse med de beste kredittkortene. Og utsettelsen behøver ikke å koste deg en krone utover pengene du betaler for varen eller tjenesten. Dette skyldes at kredittkortselskapene venter med å legge renter på beløpene du skylder.

Slik fungerer det:

 • La oss si at du kjøper en tv med kredittkortet.
 • Kredittkortet har en rentefri periode på inntil 50 dager.
 • Du kjøper tv-en omtrent midt i den inneværende rentefrie perioden.

Kjøpstidspunktet bestemmer hvor lang rentefrihet du har. I eksempelet over har du fortsatt godt over 20 dager på deg før rentene dukker opp på beløpet du skylder. Og ettersom de fleste kredittkortselskapene sender ut fakturaene sine hver 30. dag, rekker du å betale alt du skylder før rentene gjør seg gjeldende.

Når du bruker kredittkortet ditt, låner du penger av kredittkortselskapet. Og så lenge du betaler tilbake alt du skylder på neste forfall, er det gratis å låne pengene.

2. De mange og gode rabattene

Kredittkortbrukere er ettertraktede. Med over 300 ulike kredittkort i Norge, er kampen om deg som kortkunde knallhard. De forskjellige kredittkortselskapene bruker en rekke virkemidler for å få deg til å velge deres kort.

Ett av lokkemidlene er rabatter. Og da snakker vi ikke om et par prosent. Med mange kredittkort er det ikke umulig å få inntil 25 til 30 prosent på en rekke varer. Nå er så store rabatter ikke dagligdags. Men rabatter på 10 til 15 prosent monner det også.

Når det gjelder hva du får rabatter på, er det nesten ingen grenser. Allikevel er det enkelte varegrupper som går igjen oftere enn andre i kortselskapenes rabattoversikter:

 • Flybilletter og hotellopphold.
 • Klær og sko.
 • Sportsutstyr.
 • Restauranter og opplevelser.

Du kan med andre ord spare mange penger med et godt kort. I vår oversikt over Norges beste kredittkort 2024 kan du lese mer om hvilke rabatter de forskjellige kortene kan skaffe deg.

3. Penger tilbake på all handel

Rabatter er ikke den eneste måten et kredittkort hjelper deg med å spare penger på. Såkalt Cashback, eller penger tilbake på det du handler for, kan også spare deg for store summer i løpet av et år.

Cashback er ikke veldig ulikt rabattene over. Men det fungerer på en litt annen måte. Mens rabattene gjelder på et utvalg varer eller hos utvalgte forhandlere, kan du få Cashback på alt du handler. Du er altså garantert å få penger tilbake på alt du betaler for med kredittkortet ditt.

Det skal sies at praksisen med Cashback varierer fra det ene kredittkortselskapet til det andre. Mange av selskapene gir deg penger i retur på alle beløp, store som små. Andre begrenser seg til enkelte varegrupper. Eller så skifter de også ut varegruppene du får Cashback i, for eksempel en gang i måneden.

Så, hvor mye penger kan du få tilbake på kortbruken din? Det normale er et sted mellom 1 til 4 prosent. Igjen er det hva slags kort du har, og hvilken korttilbyder du bruker, som avgjør hvor mye penger du får igjen på handlingen din.

4. Gratis forsikringer

Gratis forsikringer, er et annet, effektivt lokkemiddel fra kredittkortselskapene for å tiltrekke seg nye kortbrukere. Og utvalget av forsikringer du kan få, vokser i takt med at konkurransen mellom selskapene blir tøffere.

Her er noen av de vanligste:

 • Gratis reiseforsikring

Denne forsikringen gjelder deg og opptil flere i reisefølget ditt på kortere og lengre reiser, primært i utlandet. Jo, mange av forsikringene dekker reiser i Norge også. Men da er ofte forutsetningen at du er bortreist i mer enn 24 timer. Og noen selskap krever at du skal reise med fly for at forsikringen skal gjelde.

Du trenger som regel ikke å bestille kortselskapenes reiseforsikringer. Det holder at du betaler minst halvparten av reisekostnadene med kredittkortet. Dermed begynner forsikringen å virke automatisk.

Men hvor god er denne typen forsikring, sammenlignet med dem du kjøper? Jo, det viser seg at gratisforsikringene er konkurransedyktige på mange områder. Allikevel bør du sammenligne betingelsene med tradisjonelle forsikringer slik at du er godt nok forsikret uansett hvilken reise du legger ut på.

 • Gratis avbestillingsforsikring

Flere kredittkort inkluderer også gratis avbestillingsforsikring. Denne kan gjelde både deg selv og flere i reisefølget. Det normale er at forsikringen dekker billettutgifter og andre reisekostnader inntil et visst beløp når du må kansellere reisen.

Forutsetningen for å få denne forsikringen er som regel at billetter og andre reisekostnader er betalt helt eller delvis med kredittkortet. Vilkårene for dette variere selskapene imellom.

 • Gratis egenandelsforsikring

Stadig flere kortselskap tilbyr også gratis egenandelsforsikring når du leier bil. For skulle du være uheldig å skade leiebilen du kjører, må du som regel betale en egenandel. Har du en egenandelsforsikring, dekker den egenandelen. Også her er det ofte et krav at leiebilen skal være betalt med kredittkortet for at forsikringen skal gjelde.

 • Forsikring mot ID-tyveri

Forsikring mot ID-tyveri er en annen gratisforsikring som tilbys av stadig flere kredittkortselskap. Forsikringen hindrer ikke at du kan bli utsatt for et ID-tyveri. Men den dekker kostnadene med å rydde opp hvis det verste skulle skje.

Du kan, for eksempel, lide store økonomiske tap hvis uærlige sjeler klarer å stjele hele eller deler av identiteten din. Da vil denne forsikringen være med på å redusere tapene. Forsikringen kan også dekke utgifter til eksperter som skal rydde opp i uføret du har havnet i, for eksempel advokater.

5. Ekstra trygghet

De aller fleste bankkort er koblet til en bankkonto. Skulle tyver klare å få tak i både bankkort og pinkode vil det ikke ta lang tid før kontoen er tømt. Dette slipper kredittkortbrukere å bekymre seg for, ettersom kredittkortet ikke kan brukes til å tømme offerets bankkonto.

I tillegg beskytter lovverket alle som eier et kredittkort. Blir kortet stjålet, eller eieren svindlet, sørger Finansavtaleloven for at kredittkortselskapet tar utgiftene for den skadelidte.

Det samme gjelder hvis du kjøper en vare eller en tjeneste med kredittkortet som du av en eller annen grunn ikke mottar. Selgeren kan gå konkurs, for eksempel. Også her vil loven hjelpe deg. For du skal ikke lide økonomisk last for en vare som aldri kom eller som ikke svarte til forventningene. Utgiftene for dette skal til syvende og sist håndteres av kredittkortselskapet.

6. Buffer

Livet er omskiftelig. Plutselig byr det på utfordringer som krever at du hoster opp penger du ikke har der og da. En tv som er gått i stykker. En EU-kontroll som ikke gikk helt godt. I slike tilfeller kan kredittkortet gi deg den økonomiske redningsplanken du trenger. For de beste kortene lar deg låne penger gratis i inntil 50 dager.

Mange har kredittkort ene og alene for å være forberedt på tøffere økonomiske tider. Og har du et kredittkort med en høy kredittgrense, skal livet kaste mye gørr i trynet på deg for at du skal få problemer.

Bare husk at du skal gjøre opp for deg. Jo mer du klarer å betale tilbake av nødpengene før den rentefrie perioden er over, desto bedre. Det beste er så klart å betale tilbake alt du skylder før gjelden rekker å forrente seg.

7. Tilleggstjenester

Det finnes noen kredittkortselskap som strekker seg litt lenger for kundene sine. Disse tilbyr kort som inkluderer eksklusive fordeler få andre har. Her er noen eksempler:

 • Lounge-adgang: Med det "rette" kortet i lommeboken, får du gratis adgang til en rekke lounger på flyplasser over hele verden.
 • Concierge-tjenester: En concierge er på mange måter det samme som en personlig assistent. Noen kortselskap har ansatt slike for kundene sine. Disse står parat til å skaffe VIP-billetter, eksklusive restaurantbord og «umulige» flybilletter 24 timer i døgnet.
 • Gratis oppgraderinger: Det finnes også kredittkort som hjelper deg med å oppgradere ting som hotellrom eller flybilletter. Bestiller du, for eksempel, en flybillett med et slikt kort, kan du fly på business-klasse mens du betaler for økonomi.

Kredittkort med slike fordeler er ettertraktede. Og de deles ikke ut med rund hånd. Blant annet stilles det krav om at det private forbruket skal være temmelig høyt før man kan få et. Eller at man reiser mye.

8. Digitale kopier

Flere banker og kredittkortselskap tilbyr digitale kopier av kortene sine. Dette øker sikkerheten, ikke minst når du handler på nettet. Digitalkopiene gjør det også mulig å få kredittkort raskt. Du kan vanligvis ta i bruk de virtuelle kortene så snart du har signert kredittkortavtalen, gjerne flere dager før de fysiske kortene dukker opp i posten.

Trikset

Uansett hvilke av fordelene over du kikker på, har de det til felles at de kan spare deg for ganske mange penger i løpet av et år. Men for at besparelsene skal bli reelle, og ikke bare hyggelige prosentpoeng på et papir, må du utføre et lite triks:

Betal tilbake alt du skylder på neste forfall. Verre er det ikke.

Betaler du kredittkortselskapet alt du skylder hver gang du får en regning fra dem, rekker du aldri å bygge opp kredittkortgjeld. Du unngår rentene. Lar du i tillegg være å utløse gebyrer kan du le hele veien til banken med tanke på hvor billig det er å bruke kort.

Finn de billigste kredittkortene på markedet her.

Bengt Bergh Publisert 6/4/2021

Hei, mitt navn er Bengt. Jeg er finansjournalist på Bestekredittkortet.com. Jeg har skrevet for dette nettstedet i flere år. Jeg har bakgrunn fra både media og finans (jeg startet yrkeskarrieren min i bank). For tiden fokuserer jeg skrivingen om rabattene du kan få med kredittkort, cashback og hvilke reisekort som har flest fordeler.

Oppdatert 3/8/2024