Reise- og avbestillingsforsikring

Mange av kredittkortene som finnes på det norske markedet gir deg reise- og avbestillingsforsikring når du betaler hele eller deler av reisen med kredittkort. Hovedregelen er at du må betale minst 50% av reisekostnadene med det aktuelle kredittkortet. Med reisekostnader menes utgifter til transport (fly, tog, båt, leiebil etc) og overnatting. Så lenge du betaler storparten av reisekostnadene med et kredittkort med reiseforsikring, betaler du ingenting ekstra for forsikringen. Reiseforsikringene som følger med kredittkort er fullgode forsikringer som dekker deg dersom noe uforutsett skulle dukke opp i løpet av reisen. Vanlige ting som dekkes er tapt eller stjålet bagasje, sykdom på reisen, avbestilling på grunn av sykdom og ulykkesforsikring. Noen kort dekker kun innehaver av kortet, mens andre kort også dekker reisefølget dersom også deres reisekostnader er betalt med kredittkortet. Nøyaktig hva som dekkes kan variere noe mellom de ulike leverandørene, sjekk derfor med ditt kredittkortselskap hvilke betingelser som gjelder. 

Ekstra trygghet når du handler på reise

Bruker du kredittkort til å betale når du handler på reisen, har du ekstra trygghet. Når du betaler selve reisen med kredittkort er du beskyttet i tilfelle turoperatøren, flyselskapet eller overnattingsstedet skulle gå konkurs. Når du handler i utlandet kan reklamasjon være mer komplisert sammenlignet med når du handler hjemme. Dersom du ikke får varene eller tjenestene du har bestilt eller har behov for å reklamere, kan du henvende deg til kredittkortselskapet.

Tap og tyveri av kredittkort

Bruk av kredittkort på reisen gir ekstra sikkerhet og beskyttelse mot tap og svindel. Dersom kortet skulle bli mistet eller stjålet, kan du raskt ta kontakt med kredittkortselskapet for å sperre kortet. Dersom kortet skulle bli misbrukt, kan du reklamere på uautoriserte transaksjoner. Enkelte kredittkortselskaper tilbyr i tillegg kundebeskyttelse og forsikringer som gir deg dekning for tap og tyveri i løpet av reisen. 

Brukervennlighet

Å betale med kredittkort er raskt og enkelt. Handler du på nett, kan du ofte legge inn kredittkortdetaljene i nettleseren eller hos faste leverandører for å spare tid. Betaler du i terminal i butikk kan du med de fleste kredittkort bare tappe kortet mot terminalen for å utføre en betaling. Du kan også legge kredittkortene inn i mobilen eller smartklokka. Alle transaksjoner kan du se på kontoutskriften og i nettbanken slik at du alltid har full kontroll. 

Tilgjengelighet 

De fleste kredittkort er tilknyttet store verdensomspennende betalingsnettverk som Visa eller MasterCard. Slik kan du bruke dine kredittkort både i norske og internasjonale nettbutikker og i millioner av butikker og terminaler over hele verden. 

Belønningsprogrammer

Det er ikke uvanlig at ulike kredittkort kommer med forskjellige belønningsprogrammer. Noen kredittkort gir opptjening i form av bonus, poeng eller miles på alt du handler, mens andre kort gir deg ekstra bonus og poeng når du kjøper bestemte varer eller tjenester. Noen belønningsprogrammer kan være faste, mens andre kan være tidsbegrensede eller rullerende. Hvis belønningen kommer i form av cashback, kan du trekke belønningen direkte fra kredittkortkortregningen. Andre kredittkort gir deg poeng eller miles som du kan veksle inn i ulike varer og tjenester, som for eksempel flybilletter. I tillegg til belønninger, kan du også få gode rabatter og fordeler. 

Kortet er alltid tilgjengelig på mobilen

I dag finnes det muligheter for å legge kredittkortdetaljene inn i mobiler og smartklokker slik at du ikke trenger å ha selve kortet med deg fysisk når du handler. Du opptjener bonus og rabatter som normalt. De mest populære systemene for digital betaling via mobilen er Google Pay, Apple Pay, Samsung Pay og Vipps. I tillegg finnes det løsninger som FitBit Pay og Garmin Pay for å betale med smartklokke. For å kunne ta i bruk mobilbetaling må du ha en mobil som støtter kortbetaling og du må laste ned de aktuelle betalingsappene. 

Økonomiske fordeler

 1. Valutaveksling

Det kan være fordelaktig å bruke kredittkort når du skal veksle valuta på reisen eller betale i utenlandsk valuta. Grunnen til det er at mange reisekredittkort har et relativt lavt valutapåslag. Dette er et påslag du alltid må betale når du skal veksle eller betale i utenlandsk valuta. De beste reisekortene har et så lavt valutapåslag som 1.75%, som er den laveste satsen. Husk alltid å betale i lokal valuta for å få det laveste påslaget. 

Tips: Hvor er det billigst å veksle penger?

 1. Rente- og gebyrfrie kjøp

Betaler du hele kredittkortregningen før forfall, vil dine kjøp være både rente- og gebyrfrie. Flere kredittkort tilbyr også gebyrfrie kontantuttak i utlandet. 

Slik kommer du i gang med mobilbetaling

De to vanligste systemene for mobilbetaling er Apple Pay og Google Pay. Slik kommer du i gang med disse: 

Slik kommer du i gang med Apple Pay:

 • Legg til kredittkortet i Apple Wallet.
 • Velg om du skal bekrefte dine kjøp med Face ID Touch ID.
 • Godkjenn villkårene og bekreft at Apple Pay er aktiv.

Slik kommer du i gang med Google Pay: 

 • Last ned Google Pay appen fra Google Play -butikken.
 • Legg til dine kredittkort med støtte for Google Pay.
 • Aktiver skjemlås og NFC.
 • Godta brukeravtale og vilkår.

Slik betaler du med kredittkort i mobilen

 1. Legg inn dine kredittkort i mobilen via Apple Pay eller Google Pay, se steg over. 
 2. Hold din mobil inntil betalingsterminalen.
 3. For kjøp under 500 kroner trenger du ikke å taste kode. 

45 dagers rentefri betalingsutsettelse

De fleste kredittkort som du kan bruke på reisen har 45 dagers rentefri betalingsutsettelse eller mer. Det betyr at dersom du betaler hele kredittkortregningen før forfall, betaler du ikke renter eller innbetalingsgebyrer. I praksis har du fått et rentefritt lån. 

Konklusjon

Å bruke kredittkort på reisen kan gi deg gode fordeler som for eksempel bonuspoeng, reiseforsikring, gunstig valutaveksling og lønnsomme rabatter. Du stiller også sterkere dersom noe uforutsett skulle skje eller om du skulle få behov for å reklamere. Når du skal velge et kredittkort for å bruke på reisen, bør du se etter et reisekort som gir deg alle eller så mange som mulig av disse fordelene.

Og bare så det er sagt, trenger du ikke nødvendigvis å ha en veldig høy kredittscore for å få et kort med gode reisefordeler. Dette skriver vi mer om i artikkelen Kredittkort alle kan få.

Sjekk med din kredittkortleverandør hvilke vilkår som gjelder. Betaler du hele beløpet du skylder ved forfall, betaler du heller ingen renter eller gebyrer.

Vanlige spørsmål om bruk av kredittkort på reise

Er det trygt å bruke kredittkort på reise?
Hva er reiseforsikring?
Hvilke belønningsprogrammer er tilgjengelige for kredittkortbrukere?
Hvordan påvirker bruk av kredittkort på reise kredittscoren min?
Hvilke fordeler har kredittkort for bokføring på reise?
Bengt Bergh Publisert 6/9/2023

Hei, mitt navn er Bengt. Jeg er finansjournalist på Bestekredittkortet.com. Jeg har skrevet for dette nettstedet i flere år. Jeg har bakgrunn fra både media og finans (jeg startet yrkeskarrieren min i bank). For tiden fokuserer jeg skrivingen om rabattene du kan få med kredittkort, cashback og hvilke reisekort som har flest fordeler.

Oppdatert 6/18/2024