Fornuftig kortbruk

Kredittkort har fått mye dårlig oppmerksomhet de siste årene. Den ensidig negative oppmerksomheten fra media og «Luksusfellen», har skapt et inntrykk av at å ha et kredittkort er ensbetydende med å havne i trøbbel. Men slik er det ikke.

Et kredittkort er egentlig et godt pengeverktøy. Hvis du bruker det slik du bør. At du ikke bruker kortet for mer enn hva du kan betale tilbake på første forfall. Følger du denne, enkle regelen vil du aldri få kredittkortgjeld.

Men dette hjelper ingen av dem som allerede har store beløp utestående på kortene sine.

Skyhøye renter

Problemet med gjeld på kredittkort er at rentene er så høye. De kan være på mer enn 40 %. Det betyr at kjolen eller sydenturen du bruker kortet for å kjøpe, kan bli veldig dyr på sikt. Hvis du ikke betaler alt du skylder ved første og beste anledning

La oss leke litt med tall. Ole og Nina har 90.000,- utestående på kredittkortet. Dette forsøker de å betale ned i løpet av 3 år.

  • Den effektive renten er 26,75 % (nokså typisk for kredittkort).
  • Totalt betaler paret så vidt over 37.000 kroner bare i renter på tre år.

Ole og Nina synes dette er mye penger. Så de refinansierer. De tar opp et billigere forbrukslån. Nedbetalingstiden er fortsatt 3 år.

  • Nå er den effektive renten 16,35 % (også typisk).
  • Den totale rentesummen har blitt redusert til 22.600 kroner.

Ole og Nina sparer nesten 15.000 kroner over tre år på å refinansiere kortgjelden sin.

Sliter du med høy kredittkortgjeld? Da kan det hjelpe å refinansiere den. Og uansett hvilken refinansieringsmetode du velger, kan vi nesten garantere at du vil få mer penger å rutte med i måneden.

Hva betyr refinansiering?

Før vi ser på hvilke alternativer du har, skal vi forklare selve begrepet. Refinansiering kan bety flere ting. I vårt tilfelle betyr det å ta opp et lån for å bli kvitt andre lån.

Dette høres kanskje motstridende ut. Men det fungerer. Så lenge renten på det nye lånet er lavere enn rentene på de gamle. Og fordi kredittkortrenter er blant de høyeste i landet, skal det mye til for at du ikke skal komme gunstigere ut av det.

Flere refinansieringsalternativer

Kan du tenke deg å refinansiere kredittkortgjelden din? Eier du også huset eller leiligheten du bor i? Da har du tre valg.

  1. Du kan spørre banken om å få bake kredittkortgjelden inn i huslånet.
  2. Du kan ta opp et forbrukslån med pant i huset.
  3. Du kan ta opp et forbrukslån uten sikkerhet.

Har du ikke eiendom som du kan stille som sikkerhet for en refinansiering? Da er det kun valg nummer 3 som er aktuelt.

Refinansiere huslånet

Eier du et hus eller en leilighet som er betydelig mer verdt enn hva du har i lån? Da kan du spørre banken din om du kan få refinansiere kredittkortgjelden inn i huslånet. Har du høy gjeld på kortet, kan dette frigjøre mange hundre kroner hver måned.

Det eneste du bør passe på er den totale rentekostnaden. For den kan bli høyere, selv om du betaler mindre hver måned.

Årsaken er den lange løpetiden huslån har. Gjerne 20 år eller mer. Selv om du betaler mye mindre i renter hver måned med denne metoden, kan det totale rentebeløpet bli større ettersom du bruker mye lengre tid på nedbetalingen.

Det finnes et triks. Bruk så mye du kan av de frigjorte pengene til å betale inn ekstra på huslånet. Hver måned. Dermed reduserer du både lånets løpetid og den totale rentesummen.

Forbrukslån med sikkerhet

Noen banker lar deg ta opp et forbrukslån mot at du stiller med boligen din som pant. Den umiddelbare fordelen er at du kan få en lavere rente enn den du ville fått med et vanlig forbrukslån. Og renten vil være vesentlig lavere enn kredittkortrenten.

Nedbetalingstiden på slike lån er 5 år på det meste. Bruker du litt av overskuddet fra refinansieringen til å betale inn ekstra avdrag hver måned, blir du kvitt lånet raskere. Og du slipper unna med mindre penger til rentene.

Forbrukslån som refinansiering

Det tredje alternativet er å ta opp et rent forbrukslån. Også dette kan lønne seg. Kredittkortrentene starter som regel på 20 %. Rentene på et forbrukslån befinner seg mellom 10 % og 20 %. Anstrenger du deg litt for å finne det beste forbrukslånet, kan du få et merkbart billigere forbrukslån sammenlignet med hva kredittkortgjelden koster deg.

Men her må du være på vakt. Du må forsikre deg om at renten på forbrukslånet er lavere enn hva den er på kredittkortet.

Det hører med til historien at du vil få en enda lavere forbrukslånsrente hvis du tar opp lånet sammen med noen. Mange forbrukslånsbanker lar deg nemlig dele låneansvaret med en medlåntaker.

Send flere søknader

Du vil ikke vite hva slags rente du får på et forbrukslån før du har fått et lånetilbud. Du kan få en lavere rente enn de fleste. Eller en høyere. Rentesatsene er nemlig individuelle.

Men det finnes et knep du kan bruke som øker sjansen for at du får en best mulig rente: Send søknaden din til flere banker. Så mange som mulig. Det er, for det første, gratis å søke. For det andre, er søknaden uforpliktende. Det er først når du skriver under på at du aksepterer lånet, at du har forpliktet deg.

Sender du flere søknader, får du også flere svar. Og muligheten til å sammenligne rentene. Takk ja til lånet med de beste lånebetingelsene. Avvis resten.

Og synes du at det er en litt for stor jobb å sende mellom 10 og 20 søknader, kan du la en lånemegler gjøre jobben for deg. Slik som Lendo eller Axo Finans. Da trenger du bare å sende én søknad. Og det koster deg ingenting.

Penger til overs

Når du refinansierer kredittkortgjelden, får du penger til overs. Du kan så klart bruke dem på hva du vil. Men er du litt lur, bruker du pengene på å betale inn ekstra på refinansieringslånet. Dette lønner seg, uansett hvilken metode du bruker for å refinansiere gjelden din.

Men det lønner seg spesielt mye hvis du tar opp et rent forbrukslån. For også her er rentene høye. Og slik gjeld vil du ikke ha lenger enn nødvendig. Klarer du å betale inn to-tre hundrelapper ekstra hver måned, vil du se at gjelden krymper raskere. Og rentekostnadene blir lavere.

Erik Sæther
Erik Sæther Oppdatert 7/28/2022

Erik har flere tiårs erfaring som reporter og innholdsprodusent. Han har god kjennskap til det norske kredittkortmarkedet og er ansvarlig for at nettsiden er oppdatert med relevant og nyttig informasjon om kredittkort.