Inntekter til kredittkortselskapene
Noen synes det høres merkelig ut at man får penger tilbake bare fordi man betaler med kredittkort. Men ser du på hvordan kortselskapene tjener penger, blir bildet tydeligere. For banker og andre kredittkorttilbydere tjener penger hver gang du bruker kortet. Alle forhandlere, som aksepterer kredittkort, må betale en liten avgift til kortselskapene på hver eneste korthandel.
I tillegg er konkurransen knallhard mellom de ulike selskapene. Derfor blir rabatter og Cashback også brukt som et lokkemiddel for å gjøre kortene ekstra attraktive.
Slik fungerer Cashback
Cashback/Kickback og rabatter med kredittkort fungerer omtrent på samme måte. For i enden venter det merkbare prisavslag på deg som kortbruker. Men det er forskjeller også. Kredittkortrabattene er som regel bundet til utvalgte forhandlere. Med Cashback spiller det ingen rolle hvor du handler. Du får penger tilbake på kjøpet uansett.
Rabattene får du som regel umiddelbart i kassen når du gjør opp for deg. Cashback derimot, trekkes ofte fra kredittkortregningen, dager eller uker etter at du brukte kortet.
Noen Cashback-ordninger er også basert på poeng. Du får poeng hver gang du bruker kortet. Poengene kan brukes til å redusere prisen på varer du kjøper i fremtiden.
Bank Norwegians Cashback-program, for eksempel, fungerer på denne måten:
- Hver gang du bruker kortet, får du CashPoints.
- 1 CashPoint = 1 krone.
- Du kan bruke CashPoints for å kjøpe flybilletter hos Norwegian.
I all hovedsak finnes det tre varianter av denne måten å belønne kredittkortkunder på:
Fast Cashback
Faste penger tilbake på kredittkortkjøp er trolig den mest brukte formen for Cashback. Her får du en fast, prosentvis sum på alt du handler. Og uansett når du handler. Komplett MasterCard, for eksempel, har en slik ordning.
- Du får 4 % i bonus på alt du kjøper på Komplett.no eller Blush.no.
- Bonusen er 2 % på all annen internetthandel.
- Handel utover dette belønnes med 1 % i bonus.
Bonusbeløpet du har tjent opp, gir deg rabatter når du handler i Kompletts nettbutikk.
En annen variant er at du får penger tilbake når du handler hos utvalgte butikker. Santander Red har en slik løsning. Her får du penger tilbake, eller Kickback som Santander sier, i mer enn 250 nettbutikker. Her er noen eksempler:
- Coverbrands.no: 6 % av kjøpesummen tilbake.
- Hotels.com: 7 % tilbake.
- Nelly.com 8 % tilbake.
Og her er det penger å spare. Bruker du 2.500,- hos Nelly, for eksempel, får du 200 kroner i avslag på den neste kredittkortregningen din.
Cashback etter varekategori
En annen, mye brukt metode, er å gi deg penger tilbake på alle varene du handler i en bestemt varekategori. 365Direkte fra Danske Bank er et eksempel på dette. Dette kortet gir deg 3,65 prosent i Cashback når du handler hos Esso. For alle andre bensinstasjoner er prosentsatsen 2 %.
Flexi Visa, fra Santander, lar deg velge hvilken varekategori du skal motta Cashback fra. Du velger kategori for én måned av gangen. Du får uansett tilbake 4 % av beløpet du handler for. Her er noen av kategoriene du kan velge mellom:
- Klær og sko
- Sportsutstyr
- Drivstoff
- Flyreiser
Kortselskapet bestemmer Cashback
Den tredje varianten er at kredittkortselskapet bestemmer hvilken varegruppe du får penger tilbake fra. Og hvor lenge. De kan, for eksempel, si at i juli får du Kickback innen helse og bilpleie. I august er det Sport og Fritid som gjelder.
Dette kan kanskje virke som en tvangstrøye sammenlignet med kort som gir deg penger tilbake på all handel. Men det skal sies at du ofte kan få enda flere penger tilbake når det er kortselskapet som bestemmer. Med yA Banks MasterCard, for eksempel, får du 5 % av kjøpesummen i retur i varekategorien Hus og Hjem. Men da bare i oktober.
Begrensninger
Et godt Cashback-program kan gi deg penger tilbake på all handel. Har du MasterCard, for eksempel, skal det være mulig å få penger tilbake (eller poeng) hver eneste gang du bruker kortet hos en forhandler som aksepterer MasterCard.
Men for at ting ikke skal gå over styr, har de fleste kredittkorttilbyderne lagt inn begrensninger på hvor mange penger man kan få i retur når man handler. Det vanlige er at man gir Kickback for all handel inntil et visst beløp per måned, eller per år. Passerer du denne grensen, vil du ikke lenger få penger tilbake på kjøpene dine.
Unngå gjeldsfellen
Det er mulig å spare mange tusen kroner hvert år med kredittkort og Cashback. Men bare hvis du styrer unna kredittkortrentene. For de er så høye at de utraderer alle Cashback-besparelser i løpet av et øyeblikk.
Heldigvis har du som regel god tid på deg før rentene viser seg. De fleste kredittkortene har en rentefri periode på mellom 45 og 50 dager. Betaler du alt du har utestående på kredittkortet før den rentefrie perioden er over, slipper du rentene. Og besparelsene blir reelle.